Manacor
Part Forana 08/01/2024

Manacor estrena una nova colla de dimonis blancs

Aquest pròxim divendres es presenta públicament la iniciativa, sorgida del professorat i alumnat de l’IES Mossèn Alcover

Sebastià Vanrell
2 min
L’institut Mossèn Alcover de Manacor estrena dimonis

PalmaL’institut Mossèn Alcover de Manacor estrena dimonis. Es tracta d’una colla formada per trenta dimonis blancs elaborats entre el professorat i l’alumnat sota la direcció del Departament de Dibuix, encapçalat per la professora Pi Subirats. Les màscares dels dimonis, que resten en secret fins divendres quan es presentin en societat, s’han elaborat en paper cartó combinat amb pintura acrílica. Els colors predominants són el blanc, el verd, el blau i el vermell.

“La colla de dimonis de l’IES Mossèn Alcover es caracteritza per la varietat de formes i estils que parteixen de la tradició dimoniera de Mallorca, però que també inclouen formes més innovadores i originals amb una barreja que la converteix en una proposta molt original i atractiva”, afegeixen des de l’institut manacorí.

El grup també disposarà de música pròpia, realitzada per a l’ocasió per part de la compositora Antònia Bassa, a més de coreografies expressament creades per la professora i experta en balls tradicionals, Antònia Gayà ‘Truca’. La interpretació musical ha estat orquestrada i dirigida per Joan Carles Andrés, amb el suport del Departament de Música.

Els portadors dels dimonis seran membres de la comunitat educativa de l’IES Mossèn Alcover; i de manera especial, l’alumnat i els membres del claustre de professorat. Està previst que la colla de dimonis de l’IES Mossèn Alcover pugui ballar, any rere any, en ocasió de l’arribada de les festes d’hivern i de Sant Antoni, “sempre amb convivència amb la música i el ball dels dimonis tradicionals, però també poder aparèixer en altres ocasions festives, i quan es consideri convenient”, expliquen.

Ball de bot al pati

Cal destacar que la colla de dimonis de l’IES Mossèn Alcover va sorgir com una iniciativa vinculada al curs de Cultura Popular coordinat per Maria Magdalena Gelabert, que es duu a terme des de fa una sèrie d’anys a l’institut amb el suport del Centre de Professorat de Manacor i del dinamitzador del centre, Maties Sagrera. Altres iniciatives que s’han duit a terme en aquesta mateixa línia són activitats relacionades amb la celebració de la Nit de les Ànimes, el cant de la Sibil·la, Sant Antoni o el cant de Sales, com també el fet de dedicar un pati a la setmana a ballar ball de bot, una iniciativa de cada dia més exitosa gràcies al suport del Departament d’Educació Física.

“Des de l’IES Mossèn Alcover volem donar les gràcies a totes les persones i entitats que han treballat intensament perquè aquesta iniciativa fos possible i que ens han donat suport. De manera especial, volem agrair a les compositores de la música i el ball, Antònia Bassa i Antònia Gayà, la seva implicació incondicional”, acaben.

stats