ARTÀ
Part Forana 04/11/2013

De qui és l'Ajuntament d'Artà?

El Consistori detecta que algunes construccions no estan inscrites a nom de ningú

Joan Sitges
2 min
De qui és l'Ajuntament d'Artà?

Artà.El recinte de Sant Salvador, que delimiten les murades que guarden l'església parroquial, les dependènies del donat i els 180 escalons que uneixen el temple amb el poble es troben en una situació estranya. "Fa un mes, detectàrem que les murades no consten com a propietat del poble ni de ningú", explica el batle d'Artà, Jaume Alzamora (UIA). La voluntat de l'Ajuntament és "inscriure aquests elements perquè puguin ser de propietat municipal", explica el batle. Però aquesta tasca no sempre és fàcil, perquè cal demostrar-ne la propietat.

Per demostrar la propietat d'un edifici, s'han d'aportar documents que no en deixin cap dubte. Les escriptures de propietat fan aquesta funció en la majoria de construccions, però molts immobles no en tenen i la recerca documental és clau. Aquest és el cas d'Artà, que per poder certificar la propietat d'un dels elements més identificadors de la imatge del poble ha hagut d'empendre una cerca documental en diferents arxius que "de moment no ha donat fruits", confessa el batle, Jaume Alzamora.

Altres edificis

En el darrer ple municipal, des de l'oposició advertiren a més que "l'edifici de l'Ajuntament i l'esplanada no consten en el registre de propietat", apuntà el regidor d'Iniaciativa-Verds, Guillem Caldentey. Segons ell, "aquests elements s'haurien d'immatricular a nom de l'Ajuntament per evitar que l'Església actuï inscrivint edificis a nom seu tal com ha passat a Navarra". Des de l'equip de govern d'Artà respongueren que caldrà comprovar l'afirmació de Caldentey però, segons el batle, "la propietat de l'Ajuntament i la plaça es podrien demostrar fàcilment".

Segons Jaume Alzamora, "la documentació municipal relativa a la construcció de la plaça i de l'edifici del consistori és més recent i coneguda". Per això, pel batle, "no tindríem problemes per demostrar-ho, en cas que d'haver de registrar aquests espais a nom de l'Ajuntament". I és que "el projecte de construcció de la plaça és de l'any 1941 i existeix documentació relativa a les parcel·les que ocupa".

A més a més, segons recorda Alzamora, "el projecte de construcció de l'edifici de l'Ajuntament és del temps de la segona república i, per tant, és obra d'un ajuntament democràtic". Per aquest motiu, de moment, els esforços municipals se centraran a demostrar la propietat d'alguns elements del recinte de Sant Salvador.

stats