La Sala
Part Forana 05/05/2022

Bartomeu Jover: "Em sembla bé que hi hagi alternatives turístiques però, de moment, ni jo ni ningú les hem trobades"

Batle d'Estellencs

5 min
Bartomeu Jover, batle d'Estellencs

Bartomeu Jover és batle d'Estellencs des de fa 16 anys, però assegura que es troba en el moment més difícil de la seva trajectòria. És per això que, en aquesta entrevista, anuncia que previsiblement no es tornarà a presentar a les pròximes eleccions. De moment, el popular, que sempre ha governat amb majoria absoluta, respon sobre els temes més polèmics que envolten aquest paratge de la serra de Tramuntana, com les suposades construccions que s'hi han volgut fer, la manca de Policia Local des de fa deu anys o les corregudes il·legals de motos.

Com ha canviat la manera de fer política d'ençà que començàreu?

— La base de la política ha canviat un poc massa. Fa un temps es feia política per tot el poble i ara va dirigida a persones que potser no tenen res a veure amb el municipi.

Què voleu dir?

— S'ha d'interpretar.

Quin ha estat el moment més difícil de tot el vostre mandat?

— El moment més difícil és ara, com ja he dit, per la manera de fer política. La pandèmia ha estat complicada, però s'ha tirat endavant. S'havia d'estar devora el poble. Pel que fa a les ajudes, però, el problema és que et diuen cap on han d'anar els doblers i això no funciona així, perquè cada municipi és un món. Un municipi petit com el nostre no es pot comparar ni tan sols amb un de mitjà. No ha passat només amb les ajudes de la pandèmia, sinó amb qualsevol tipus de subvenció. Igualment, he de dir que en el Pla d'obres i de serveis hi ha ajudes que han anat bé. Per contra, n'hi ha d'altres que no s'adapten i això ho he trobat a faltar.

Per què pensau que heu aconseguit sempre la majoria absoluta?

— Perquè sempre he estat a prop del poble. És el que s'ha de fer, tot i que en aquests moments és complicat. Hi ha més problemes i la gent està molt cansada i cremada. Molt.

L'any passat començàreu a preparar un pla urbanístic per controlar l'expansió del municipi. En quin punt es troba? Amb què no estau d'acord i què creis que s'hauria de millorar?

— Està aturat. Per aquest tema varen criticar la meva imatge i la de l'Ajuntament, malgrat que aquest pla el va fer el Consell de Mallorca. El va criticar gent que no té res a veure amb Estellencs i només vol tocar els nassos. No era un pla que s'havia de desenvolupar, sinó que posàvem damunt la taula diferents opcions i el poble decidiria, o decidirà. Es va dir que jo volia formigonar el poble. Vaig rebre de pertot, per part de quatre radicals que no tenen ni idea de què va el poble. Per si algú no se n'havia assabentat encara, Estellencs ha de menester un aparcament perquè, si no, això és un desgavell.

Estellencs és un municipi turístic. Segons un estudi del Consell de Mallorca, Estellencs, juntament amb altres pobles de la Serra (Deià, Banyalbufar i Fornalutx), té més places turístiques que habitants. És així? Què es fa per regular-ho?

— No és així. Això és un doi i ho diuen per fer mal al turisme. Em sembla bé que hi hagi alternatives turístiques però, de moment, ni jo ni ningú les hem trobades. M'agradaria que poguéssim viure com un temps, de conrear les terres -jo venc de família de camp i sé el que és- però, desgraciadament, vulguem o no, Mallorca viu del turisme.

Sou un dels municipis afectats pel tancament de trams de la carretera perquè es disputin algunes proves esportives. Com ho viviu? Hi estau d'acord?

— La majoria de gent no estam d'acord amb els tancaments. Jo mateix, els comerciants, els veïns, etc. Els talls es produeixen durant tot l'any i durant tot el dia. Naturalment, els tancaments es fan perquè és obligatori per llei quan una prova té un cert nombre de participants. Pens que tal vegada aquest aspecte s'hauria de modificar, perquè nosaltres no tenim alternativa de camí. A Mallorca hi ha un problema seriós amb aquesta qüestió que no només afecta Estellencs, sinó molts pobles de tota l'illa -del Pla, per exemple-. Abans, les bicicletes no duien problemes i ara s'han massificat. Si no són les bicicletes, són les motos; si no, els autocars, i si no, els cotxes de lloguer. El problema és la massificació, perquè és difícil que tothom tengui el seu espai.

El 2012 vàreu abandonar la Mancomunitat de Tramuntana, però el 2016 hi vàreu tornar a entrar. Per què? Com són les relacions amb els pobles veïns?

— Es va abandonar perquè no estava d'acord amb moltes coses, però després es va gestionar d'una altra manera. Les relacions amb els pobles veïns són bones. Solem fer reunions.

Reunions per tractar la qüestió de les corregudes il·legals a les carreteres de Tramuntana, per exemple?

— Sí. Hi han posat un radar i una línia contínua amb un límit de 60 quilòmetres per hora fins a arribar a Esporles. El departament de Carreteres del Consell es va treure aquesta solució de la màniga i els perjudicats som els ciutadans del municipi, mentre que el problema de les motos continua i continuarà igual perquè s'han massificat. La quantitat de motos que passen cada dia és incomptable. Naturalment, tenen dret a passar. Pel que fa als que fan el boig, sabem que la Guàrdia Civil hi està damunt. Som conscient que és difícil de solucionar.

Fa 10 anys que a Estellencs no hi ha Policia Local. Com es gestionen les incidències que són competència d'aquesta figura?

— Comptam amb el suport de la Guàrdia Civil i, en certes ocasions, amb la Policia Local d'altres pobles. Jo mateix i el regidor també hi feim feina. Igualment, ara tenim un agent covid durant sis mesos. La problemàtica recau en el fet que, quan contractam un agent, després d'uns mesos es presenta a Palma, a Sóller o a qualsevol municipi on paguen més.

Quins projectes teniu en marxa i quins us queden per fer?

— Estam millorant la xarxa d'abastiment d'aigua potable. A més, tenim projectada una planta d'osmosi per a tot el municipi. A banda d'això, llevarem el cablatge, perquè és vergonyós que el tenguem penjant. També aixecarem l'empedrat i el reemplaçarem per la mateixa pedra.

Quin és el futur d'Estellencs?

— Treballam en direcció a la sostenibilitat però, en el nostre cas, hi ha certs entrebancs. Feim feina per instal·lar plaques solars, però hi ha un buit legal perquè Patrimoni no ho permet, ja que crea molt d'impacte visual. Estic d'acord amb això, però s'ha de trobar l'equilibri. Mentrestant, per exemple, a l'Ajuntament tenim a disposició un cotxe elèctric per a qui el necessiti.

Us presentareu a les pròximes eleccions?

— En principi, no. Fa dues legislatures que em present per circumstàncies alienes a la meva persona. El darrer que m'havia de substituir va tenir un enfrontament amb gent poc sociable del municipi i dos mesos abans de les eleccions va dir que no es presentava. Aquesta vegada, jo no estic en condicions. Qui vagi a cap de llista ha de saber xerrar seriosament i, d'aquests, en queden pocs. A més, s'ha de saber assumir que pots treure només 20 vots, com ha passat algunes vegades.

stats