Corrupció
Part Forana 18/04/2023

El judici contra l'exbatle de Felanitx per manipular presumptament un concurs públic es farà el 2024

La Fiscalia demana per a Gabriel Tauler dos anys de presó i 20 d'inhabilitació pels delictes de prevarciació i frau

ARA Balears
3 min
Audiència Provincial de Palma

PalmaEl judici contra l'exbatle Felanitx Gabriel Tauler i altres sis acusats per, presumptament, manipular un concurs públic per a l'explotació de platges es farà el juny de 2024. La Secció Segona de l'Audiència Provincial de Palma ha fet aquest dimarts la vista prèvia i després que les parts no hagin aconseguit un acord, el judici oral, que podria prolongar-se durant dues setmanes, s'ha fixat, en concret, per al juny de l'any que ve.

La Fiscalia demana dos anys de presó i 20 anys d'inhabilitació per, presumptament, falsejar un concurs públic de platges. Segons ha informat Europa Press, la Fiscalia es remunta al 2013 i el 2014, anys en què Tauler i el llavors regidor de Platges, Juan Ramón Vidal, varen convenir amb l'administrador de l'empresa Marportunbeach Mallorca, també acusat, per assegurar, segons el Ministeri Públic, que obtingués la concessió per gestionar i explotar part de les platges del municipi.

Aquestes concessions expiraven el 2013, per la qual cosa el fiscal interpreta que tant l'aleshores batle com el regidor varen articular un procediment per assegurar que l'adjudicació fos a favor de l'empresari anteriorment esmentat. Per fer-ho, varen contactar amb una persona pròxima a l'empresa perquè dissenyàs les bases del concurs, cosa que afavoria aquesta societat; varen anticipar a l'empresari els criteris del concurs "molt abans" de la seva publicació per donar-li avantatge; varen reduir al màxim i il·legalment el temps de presentació d'ofertes, i varen utilitzar una valoració irregular i amb intervenció de tercers que possibilitàs a Marportunbeach Mallorca adjudicar-se el lot de major importància, segons apunta el Ministeri Públic en el seu escrit.

Quatre persones més, també encausades

Els quatre processats restants varen estar involucrats en totes aquestes qüestions, ja fos cooperant en la normativa, intervenint en la redacció de plecs, signant com a pròpies valoracions no fetes o, fins i tot, estavellant de manera intencionada un cotxe contra un establiment, propietat d'una altra empresa licitadora en el concurs, per coaccionar-lo.

El fiscal assenyala que el batle i el regidor varen contractar verbalment una persona aliena a l'Ajuntament perquè redactàs els plecs per a afavorir l'empresari acusat. D'aquesta manera, va modificar lots de licitació, va allargar la durada del contracte i va establir com a exigències requisits que fins ara no s'havien contemplat, entre altres canvis.

Després, l'home contractat verbalment va presentar al Consistori un pressupost per l'assistència tècnica per a la redacció dels plecs tècnics d'explotació de serveis temporals de platges per 2.400 euros, encara que després va aplicar un descompte del 65 per cent. Més tard, va presentar la factura al secretari de l'Ajuntament, també processat en aquesta causa, que va conformar-ne i possibilitar-ne el pagament.

Així mateix, el fiscal relata que un enginyer municipal, sisè encausat, sense haver participat en el procés va signar un informe per donar aparença de validesa del procediment. Respecte del setè acusat, treballador de l'empresa Marportunbeach Mallorca, la Fiscalia apunta que va ser qui va estavellar un cotxe de manera intencionada contra una altra empresa que també havia licitat en el concurs.

La Fiscalia demana 16 anys de presó per als set processats

El fiscal considera els fets constitutius d'un delicte continuat de prevaricació administrativa, de frau a l'Administració, de revelació de secrets per funcionari, d'aprofitament de secrets per particular i de coaccions. Així, demana per a l'exbatle Tauler la inhabilitació especial per a l'exercici d'un càrrec públic i del dret de sufragi passiu per un temps de 20 anys per prevaricació administrativa i frau. A més, sol·licita dos anys de presó pel delicte de frau.

Per al regidor, pels delictes de prevaricació, frau i revelació de secrets, el Ministeri Públic demana quatre anys de presó i 23 anys d'inhabilitació. L'empresari, per part seva, s'enfronta, pels delictes de prevaricació, frau i ús d'informació secreta, a quatre anys de presó, inhabilitació de nou anys per exercir un càrrec públic i inhabilitació per obtenir beneficis o incentius fiscals durant 12 anys i mig.

Per al secretari de l'Ajuntament se sol·liciten, per prevaricació i frau, dos anys de presó i 20 anys d'inhabilitació per exercir un càrrec públic. En el seu cas, el contractat verbalment s'enfronta a una pena de dos anys de presó, a nou anys d'inhabilitació per a l'exercici d'un càrrec públic i a quatre anys i mig d'inhabilitació per gaudir de beneficis fiscals, pels delictes de prevaricació i frau.

El fiscal demana també a l'enginyer municipal, per prevaricació i frau, dos anys de presó i una inhabilitació per exercir un càrrec públic de 20 anys. Finalment, per al treballador de l'empresa presumptament beneficiada, demana dos anys de presó i que indemnitzi l'empresa contra la qual va estampar un cotxe, suposadament, en la quantitat que es determini pels desperfectes ocasionats.

stats