Part Forana 06/05/2022

L'antiga central d'Alcanada passarà a mans d'un fons inversor

Gingko serà el nou propietari de la infraestructura, que es troba en procés de ser declarada Bé d'Interès Cultural

2 min
La central elèctrica d’Alcúdia, que està en desús des dels anys 90.

PalmaEndesa ha venut l'antiga central d'Alcanada (Alcúdia) a Gingko, un fons inversor especialitzat en la regeneració d'espais industrials, segons ha avançat l'Última Hora i ha confirmat l'ARA Balears. La batlessa d'Alcúdia, Bàrbara Rabassa, va informar de la compravenda en el ple d'aquest dijous, contestant una pregunta del regidor de Podem Alcúdia, José Manuel Aranda, en la qual li demanava en quin punt es trobava la declaració de la central com a Bé d'Interès Cultural (BIC). "Encara no s'ha declarat BIC, només s'ha iniciat l'expedient. La propietat de la infraestructura està en procés de venda. De moment, és propietat d'Endesa. El Consell i l'Ajuntament tenim dret a tempteig", va dir Rabassa.

Endesa també ha confirmat aquesta compravenda. "Hem tancat el traspàs de la propietat de l'antiga central d'Alcúdia a Ginkgo, fons internacional participat pel Fons Europeu d'Inversions especialitzat en la regeneració d'espais industrials", apunta en una nota. En aquest sentit, comenta que l'objectiu de Ginkgo és "regenerar aquesta infraestructura i, juntament amb les administracions local, insular i autonòmica, adaptar-la a les necessitats del projecte d'Alcúdia Tech Mar", informa Endesa.

Pel director general d'Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, el fet que sigui aquesta entitat la que es posi al capdavant de la central d'Alcanada és una bona notícia, perquè "és una empresa que està acostumada a la regeneració d'espais industrials". Tot i això, està a "l'expectativa" fins que es faci efectiva la compravenda i "es pugui parlar amb la nova propietat".

Aquesta central està en un procés de catalogació per part del Consell de Mallorca. La idea de declarar la instal·lació BIC va sorgir el 2016, moment en què Endesa sol·licità a l'Ajuntament d'Alcúdia esbucar la central. Ara fa uns dos anys que es va encarregar un informe –a una empresa madrilenya especialitzada en patrimoni industrial– per tal de saber quines parts de la central s'havien de protegir i valorar-ne la conservació. Arran d'aquest document, els tècnics de Patrimoni del Consell varen elaborar el seu informe i el presentaren a la Ponència Tècnica de Patrimoni Històric.

Malagrava entén que "aquest fons serà receptiu i que hi haurà entesa entre totes les parts implicades perquè el projecte tiri endavant amb tota la protecció patrimonial que hagi declarat el Consell de Mallorca". Rabassa ja va assegurar en el ple que els edificis que "poden ser útils en un futur estan inclosos en l'expedient". A més, afegeix, es conservarà bona part de l'edifici central, que "tindrà la categoria de monument". Així mateix, s'hauran de conservar una sèrie d'elements interiors, com per exemple "la maquinària més valuosa", diu.

Per altra banda, la companyia elèctrica recorda que el Govern, "en la seva estratègia d'Inversions 2030, defineix l'Economia blava per la Mediterrània com una línia estratègica" i que el projecte Alcúdia Tech Mar aposta pel "desenvolupament d'una nova política d'atracció econòmica, ambiental i cultural basada en el desenvolupament pioner i integral de la descarbonització de la mar, un dels projectes principals d'aquest eix estratègic".

stats