Part Forana 05/05/2016

El Firó de Sóller, Festa d'Interès Cultural de ple dret

El vicepresident i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, Francesc Miralles, ha fet entrega del reconeixement a l'Ajuntament

Ara Balears
2 min
Els col·lectius del Firó han rebut el reconeixement.

PalmaEl Firó de Sóller ja és una Festa d'Interès Cultural (FIC) de ple dret. A pocs dies de rememorar un dels episodis que ha marcat la història i les tradicions de la Vall, l'Ajuntament ha acollit l'acte d'entrega del reconeixement dels valors patrimonials i culturals per part del Consell de Mallorca en una cerimònia en la qual han pres part tots els col·lectius que conformen la festa.

El vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, ha estat l'encarregat de fer entrega al batle de Sóller, Jaume Servera, de la declaració de Festa d'Interès Cultural. Amb l'entrega del diploma es culmina una tasca que es va iniciar l'any 2010.

Davant representants dels diferents col·lectius que participen en el Firó, de les Valentes Dones i de veïnats de Sóller, Miralles ha reconegut aquesta festa "com l'expressió màxima de la identitat sollerica i com a part d'un patrimoni immaterial, que se sent i es viu. La festa és una manifestació popular i ha de representar el sentiment del poble, la raó per la qual ha perviscut i ho continuarà fent. Aquesta declaració com a Festa d'Interès Cultural és l'expressió del compromís del poble de Mallorca amb la festa del Firó".

Port de Sóller

Una expressió popular, els inicis de la qual es remunten a l'any 1855, el primer any en què el Firó de Sóller se va celebrar coincidint amb la commemoració de la victòria dels sollerics davant dels corsaris que volien saquejar la ciutat, un 11 de maig de 1561. Pel batle del municipi, Jaume Servera, "els sollerics són els que han aconseguit que la festa sigui el que és ara i són ells els que la mantenen viva, els que garanteixen la seva pervivència".

stats