Part Forana
Part Forana 19/04/2023

Esporles, entre els municipis illencs que reciclen més i generen menys residus

L'ajuntament pioner en la gestió de residus ha centrat gran part de les polítiques a reduir els residus generats per convertir-se en un municipi més sostenible

ARA Balears
2 min
Planta de reciclatge de plastic del Centre de Tractament de Residus Municipals de Gava

PalmaLa prevenció dels residus i l'increment del reciclatge han estat una de les claus de les polítiques ambientals de l'Ajuntament d'Esporles durant aquesta legislatura. A través de formació,  informació i iniciatives populars, el municipi esporlerí ha assolit una fita clau a les Illes Balears: durant el 2021 ha estat el municipi que més va reciclar i el que menys residus va generar de l'Arxipèlag.

Gràcies a la recollida selectiva i el sistema de pagament per generació, Esporles és un dels municipis de les Balears amb un major percentatge de recollida selectiva. Els darrers dos anys, entre el 70% i el 80% dels residus. Aquest percentatge situa Esporles molt per sobre de la mitjana de les Balears, que és només del 17%, i per sobre dels objectius europeus que consideren que, com a mínim, el 50% dels residus generats pels municipis hauria de reciclar-se mitjançant la recollida selectiva. 

Cal recordar que amb el pagament per generació l’Ajuntament d’Esporles aplica a la taxa de residus el principi de “qui contamina paga”. D'aquesta manera, amb la bossa vermella (un euro/bossa) per al rebuig, qui més recicla i menys residus genera paga menys.

Aquesta legislatura l’aposta ha estat ser un referent no sols amb la recollida i el reciclatge, sinó també amb la reducció de residus. El consistori ha fet diverses accions per conscienciar i acompanyar en la importància de separar els residus tant a casa com als generadors singulars i, el més important, fer palès que el millor residu és aquell que no es produeix.

Per tal d'aconseguir que es generin cada cop menys residus es realitzaren campanyes com 'Feim un Esporles + Sostenible', en la qual van avaluar, visibilitzar i donar a conèixer les bones pràctiques ambientals aplicades pels comerços i restaurants d'Esporles. Després de dur a terme aquesta tasca, el consistori municipal, en col·laboració amb Rezero, va entregar als comerços, bars, restaurants i hotels d'Esporles un distintiu que permet identificar a la ciutadania aquells que ofereixen un consum més responsable i així potenciar-ne i publicitar-ne la bona feina. Després de més de dos anys implementant aquesta campanya, la majoria d'establiments estan integrant a poc a poc algunes alternatives i diferents opcions que permeten fer d'Esporles un municipi amb una oferta cada dia més sostenible.

La gran resposta dels residents, les dades de recollida i ser el municipi on més temps s'ha aplicat sistema de pagament per generació fa d’Esporles un referent a escala estatal. Per aquest fet, s’han rebut diferents reconeixements, entre ells un premi Tanca el Cercle. Aquests premis, creats pel Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca, cerquen fomentar la competició entre els municipis per arribar als objectius de reciclatge marcats per l'Agenda 2030, com són disminuir la generació de residus a través d'accions de prevenció, reducció, reciclatge i reutilització.

stats