La Sala
Part Forana 09/09/2021

Joan Monjo: "Si em fan una depuradora on no vull, no els donaré aigua"

7 min
El batle de Santa Margalida, Joan Monjo.

Santa MargalidaJoan Monjo (Convergència) és el batle de Santa Margalida. És un veterà de la política, amb 40 anys d'experiència. Durant aquestes quatre dècades ha format part tant de l'oposició com de l'equip de govern, i sempre com a regidor. En la legislatura anterior va ser batle durant dos anys i mig, i en aquesta ocuparà el càrrec durant tres anys.

Fa dues legislatures que sou el batle de Santa Margalida. Com ho heu viscut fins ara? Quin ha estat el pitjor moment? 

— El meu mandat ha estat marcat per la pandèmia. El covid és difícil de gestionar, però a molts, els ha servit per no fer res. 

A qui us referiu?

— El Govern utilitza el covid com a excusa per no fer inversions. Però, a més del Govern, el Consell de Mallorca i altres ajuntaments de l'illa. La Conselleria d'Educació havia de fer una escola a Can Picafort i la de Sanitat un PAC de 24 h d'atenció. No han fet res. 

Pel tema de la construcció del PAC de 24 hores d'atenció vàreu enviar una carta a Patricia Gómez. N'heu rebut resposta?

— Sí, la hi he enviada moltes vegades i no n'hem rebut resposta. La Conselleria de Salut té un mapa sanitari obsolet. El PAC és a Muro, on a l'estiu només hi deuen viure unes 3.000 persones, mentre que entre Platja de Muro i Can Picafort, n'hi deu haver unes 50.000 i no hi ha cap punt d'assistència continuada les 24 hores. L'ambulància és al PAC de Muro, i quan a la nostra zona hi ha una emergència, tarda molt a arribar. És absurd perquè per anar de la Platja de Muro a Muro s'ha de passar per Can Picafort. 

Confiau que abans que acabi la legislatura Gómez hagi actuat?

— No. No confii gens en Gómez, però sí que el poble de Santa Margalida, Can Picafort i Son Serra es mogui perquè els polítics hi posin solució. 

Respecte del projecte de l'escola que heu comentat, fa anys que aquest projecte s'ha d'executar. En quin punt es troba?

— Tenim 800 persones dins una escola que necessita tota una sèrie d'obres de manteniment i infraestructures, molt superiors a les que necessitaria si hi hagués un altre col·legi a Can Picafort. Això és un altre exemple que amb l'excusa del Ccovid el Govern no fa les inversions que havia de fer. Cada dia el reclamam, però ens diuen que està paralitzat a causa de la pandèmia. Nosaltres vàrem cedir el solar i tenen tota la documentació necessària per executar-lo. Ens varen dir que el 2021 farien obra, però no està fet ni el projecte. Abans de les eleccions segur que el faran, perquè, si no, no els votarà ningú. 

Apostau molt per Can Picafort. És la clau de l'economia del municipi de Santa Margalida?

— Sí. Apostam pel turisme. No pot ser d'una altra manera. En aquest moment tenim unes 16.000 places turístiques. 

Com us ha afectat aquesta nova onada? S'han complit les expectatives turístiques que hi havia per enguany?

— La nova onada s'ha notat. Des de l'Ajuntament hem seguit amb la línia que teníem marcada, hem fet determinades obres i hem equipat Can Picafort, Santa Margalida i Son Serra de la millor manera possible per donar facilitats al turisme. 

En què ha millorat Santa Margalida d'ençà que vós sou al càrrec?

— Ho haurien de dir els residents i els visitants, però jo crec que ha millorat en les infraestructures. Fa sis anys teníem unes pèrdues d'aigua potable del 60%, i ara ja tenim canviada quasi tota la xarxa d'aigües netes. A Can Picafort també hi hem fet una sèrie d'obres que l'han transformat, i ara és una de les zones turístiques en més bon estat de tot Mallorca. Per exemple, hem augmentat les zones de vianants, hem fet aparcaments públics i ara tenim projectat fer-ne dos o tres més. També tenim una sèrie de zones verdes que abans no teníem. 

Sobre els aparcaments, fa uns anys vàreu amenaçar el Govern de tancar el de Son Real...

— Sí. El Govern té un aparcament damunt el poblat talaiòtic, i a nosaltres no ens deixen fer cap pàrquing dins sòl rústic, ni a Son Serra ni a Can Picafort. Ens posen mil problemes, mentre que ells tenen un aparcament sense llicència municipal a una zona que és Bé d'Interès Cultural i, a més, un poblat talaiòtic. He enviat una carta a la Conselleria de Medi Ambient i tenc un expedient en marxa per aquest tema. 

Com a batle, per què volíeu mantenir el títol de Fill II·lustre a Joan March, una persona que no va voler tornar mai al seu poble?

— Els fills il·lustres tenen una rellevància nacional o mundial, i el seu nom passa la frontera de Santa Margalida. March és Fill Il·lustre des del 1956. 

La Llei de memòria històrica obliga a invalidar totes les formes de reconeixement als que varen participar en el movimiento nacional, i March va ser banquer de Franco...

— Nosaltres complim amb la Llei de memòria històrica. March és una persona influent en el món i té molta rellevància. El varen fer Fill Il·lustre perquè va regalar els terrenys de l'hospital de Joan March i el va construir. També va fer la Fundació March. Per tot això i altres temes el feren Fill Il·lustre l'any 1956. S'ha de tenir en compte que en aquell moment estàvem en temps de Franco; per això, el secretari de l'Ajuntament va introduir aquesta frase: "No podem obviar la gran ajuda que Joan March ha fet al movimiento nacional". Nosaltres hem eliminat aquesta frase perquè és irrellevant a la figura de March. Pot ser que ajudàs el Franquisme, però també ha ajudat el PSOE, a qui va regalar la Casa del Poble a Palma. 

Sobre aquest tema, el juliol varen aparèixer unes pintades i cartells de vós per Santa Margalida i Can Picafort en què l'acusaven de "cacic" i de "blanquejar el feixisme". Com us vàreu sentir en veure aquestes pintades?

— N'hi ha que volen tenir protagonisme, i com que no en tenen, s'han d'enfrontar a mi. Jo no els faig cas. És una falta de respecte el que varen fer. 

Com va el pacte amb el PP. Teniu bona relació?

— Sí, no tenim cap problema. 

Vàreu apartar el Partit Popular de la gestió d'espais públics. Els havia gestionat fins ara, però vàreu decidir delegar aquestes funcions a dos regidors del vostre partit. Per què?

— Per un millor funcionament de l'Ajuntament les he delegades a dos regidors del meu partit, però no les he llevades a ningú. Quan les funcions no estan a càrrec de ningú, les competències són del batle, i el que he fet és delegar-les. 

Diuen que les relacions amb el PSOE van molt bé. Hi ha possibilitat que hi pugui haver un canvi de pacte?

— Les relacions amb el PSOE no han anat mai malament. El PSOE ha governat dues vegades a Santa Margalida: l'any 1995 i el 2011. El PSOE a Santa Margalida no hauria tingut mai la batlia sense el nostre suport. Amb els socialistes mai hem tingut diferències grosses. Amb el PP abans teníem males relacions, però ara són bones. 

En les darreres eleccions, per internet circulava un vídeo d'una paradeta de Vox que repartia paperetes del vostre partit. És un vídeo manipulat o realment va ser així?

— Manipulat per Joan Monjo no. Nosaltres som un partit local on tenen cabuda totes les ideologies. Hem obtingut la llista més votada. Els de Can Picafort Unit són els que han fet el vídeo, i aquests desapareixeran. A nosaltres ens vota molta de gent de dretes, de centre i d'esquerres. Tots els vots són benvinguts. 

Respecte de la depuradora, s'ha demostrat que la de Son Bosch, que rep les aigües residuals de la Platja de Muro i Can Picafort, no té capacitat per la demanda que generen les dues zones turístiques i l'aigua es tira a la mar sense depurar. Hi ha un projecte en marxa per solucionar aquest problema, però està paralitzat des del 2005 per què vós us hi oposau...

— El tema de la depuradora és molt senzill. La depuradora és una competència municipal, tant nostra com de Muro. En un moment determinat vàrem decidir apostar per un lloc. El Govern és qui l'ha d'explotar i ho fa malament. No s'ha encarregat que depuri per a 60.000 habitants. 

Quina és l'alternativa a la depuradora?

— Apostam per l'economia circular i reaprofitar l'aigua depurada. Depurar l'aigua té un cost molt elevat i no la podem tirar a la mar. El Govern té projectat tirar-la a un emissari, a la badia d'Alcúdia, on es tiraria l'aigua depurada i la que no ho està. La Conselleria de Medi Ambient va d'ecologista, però després vol que es faci un emissari. 

Teniu una mala relació amb la Conselleria de Medi Ambient?

— Sí, perquè jo els dic les coses. Sancionen tots els que van en barca i fan malbé la posidònia, però ells posen un tub per depurar l'aigua que fa malbé la de mitja badia. És un desastre. Si volem ser ecologistes, ho hem de ser de veres. 

En quant de temps estaria fet aquest projecte que plantejau?

— No es farà mai. Les competències de l'aigua són nostres, i si em fan una depuradora on jo no vull, no els donaré aigua. 

Sobre la piscina Mar y Paz, quin és el problema de fons?

— No hi ha cap problema. És una concessió que hi havia el 1995 i ara el que volem fer és donar un ús públic a aquest espai, també de manera més sostenible. 

Què hi fareu?

— La piscina està prohibida dins el domini públic, per això la taparem. Com que hi ha un desnivell d'uns dos metres, s'hi farà un amfiteatre. També hi haurà uns jocs d'aigua. A aquest espai també hi instal·larem un quiosc amb taules, i hi haurà una part d'arena per si la gent vol anar a la mar. Esper que l'any que ve estigui fet. 

Els agents de la Policia Local es varen queixar de la falta de personal i de les males condicions laborals en què feien feina. Us vàreu comprometre a renegociar-les. En quin punt es troben les negociacions?

— Es va aprovar un augment salarial, però la Delegació de govern ens el va impugnar. Vaig reunir els policies d'aquí i els vaig dir que continuaria amb l'acordat, però els agents varen renunciar a l'augment. Ara tenim menys policies que mai i fan més feina que mai. Hem posat un subinspector que ve de la Policia Nacional, pensa d'una altra manera i fa funcionar el cos. La Policia actua i ho fa bé. 

Com veis la crisi d'El Pi? Diuen que estau darrere Josep Melià per fer un pacte. Si guanyassin els melianistes, pactaríeu amb El Pi?

— No estic darrere ningú. Conec Llorenç Gelabert i Tolo Gili, els dos candidats. No entenc que gent que en aquest moment no està dins El Pi vulgui dur el partit a la mort. El Pi està enfonsat. No han guanyat cap vot, només n'han perdut. Crec que els que es presenten haurien de mirar fórmules per arribar a un acord i no espenyar més el partit. 

Voleu muntar un partit amb formacions municipals independents. Com va això?

— Fa un any i mig ens vàrem reunir una sèrie de batles, regidors i dirigents de diferents agrupacions independents, i acordàrem fer una coalició de partits. No s'ha posat en marxa a causa del covid, perquè no ens podíem reunir. Supòs que a partir del mes d'octubre ho farem. 

Quin espai hauria de tenir aquest partit, i quines característiques té?

— Nosaltres propugnam una coalició de partits independents allà on entrin els de centre i els liberals. Volem algun candidat mediàtic. L'espai a ocupar ha de ser com el de Coalició Canària, que, independentment del color polític, els uneix cercar finançament de Madrid. Tot el que les Balears han aconseguit és gràcies a Coalició Canària, no pels polítics que hi tenim.

Us tornareu a presentar a les pròximes eleccions?

— Si el meu partit hi dona suport sí; si no, no.

stats