Patrimoni
Part Forana 29/11/2022

Costes vol esbucar els escars del Port des Canonge després d'autoritzar els de Valldemossa

Els concessionaris ho titllen de "greuge comparatiu" i hi han presentat al·legacions

3 min
Al Port des Canonge hi ha un conjunt de més de 20 escars.

PalmaEl govern espanyol ha notificat als concessionaris dels escars del Port des Canonge –coneguts localment com a alcoves– que no se'ls renovarà la concessió i que s'han d'esbucar aquestes construccions, mentre que l'any 2021 l'Adminstració renovà les de Valldemossa. En concret, el text emès pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic en data de 18 d'agost de 2022 diu que:

Es requereix a la Demarcació de Costes que informi aquesta Direcció General sobre els tràmits realitzats per a l'execució de les ordres de demolició de les casetes i rampes, dictades per Ordres Ministerials de 5 de desembre de 2008, 24 de novembre de 2009 i 10 de juny de 2011, i s'informa que no es procedeix a tramitar les noves sol·licituds de concessió presentades per a unes instal·lacions que ja s'han denegat amb ordre ferma de demolició, sinó que s'haurà de procedir al seu arxiu prèvia audiència als interessats.

Els afectats, que ho titllen de "greuge comparatiu", han presentat al·legacions a aquest ofici escrit per l'Estat. Asseguren que "omet i és contradictori" amb un altre ofici que se'ls va notificar l'octubre de 2020, on el Ministeri els donava deu dies per reparar les deficiències de la sol·licitud de concessió i on, a més, se'ls instava a sol·licitar també la concessió del tram per on passa la barca quan la traslladen de l'alcova a la mar i viceversa. "Va ser una iniciativa de Costes el fet de demanar-nos que, a més de renovar la concessió de l'alcova, sol·licitàssim la del camí. Si ja no ens havien de donar la primera no té sentit que demanassin la segona", explica un dels concessionaris, Carles Tarancon.

En les al·legacions registrades també recorden que l'execució de les Ordres Ministerials en què es basa l'Estat per ordenar la demolició "han prescrit per haver superat el termini de cinc anys", alhora que són anteriors i, per tant, no tenen en compte la declaració de la serra de Tramuntana Patrimoni Mundial per la Unesco. "Les alcoves són elements vernacles, etnogràfics, etnològics i antropològics que pertanyen a la cultura popular i tradicional", assegura Tarancon, qui afegeix que la Serra té aquest distintiu "precisament per tractar-se d'un paisatge antropitzat, pels valors patrimonials que suposen les torres costaneres de vigilància, els fars i les alcoves, entre d'altres".

Canvi de competències

La darrera ordre de demolició es va emetre en el marc del traspàs de competències de costes per part de l'Estat cap al Govern. "Abans del traspàs, el Ministeri estava revisant els expedients per renovar aquestes concessions i, de fet, en donà a veïns de Valldemossa, mentre que llavors, per entregar les competències sense expedients no resolts, s'ordenà esbucar tots aquells que encara no estaven regulartizats. Casualment sols són els de Banyalbufar", explica el portaveu dels concessionaris. Per tot això, els afectats sol·liciten que l'Administració revoqui aquesta ordre que obliga a esbucar les construcsions.

Les alcoves: patrimoni conservat per particulars

Les alcoves són construccions populars a peu de platja que serveixen i han servit generació rere generació per guardar les barques, en aquells municipis costaners que no tenen molls on amarrar i on els pescadors se les havien d'enginyar per poder desenvolupar la seva activitat amb un mínim de comoditats. Al Port des Canonge hi ha un conjunt de 24 casetes que tenen els seus orígens a principi de segle XX i constitueixen la imatge més tradicional del Port. "Qui vulgui demolir les alcoves és que no ha entès res de la cultura d'aquest indret", sentencia Tarancon.

Aquestes construccions erigides per les necessitats socioeconòmiques de l'època han estat conservades pels particulars que tenien la concessió. "Els veïns som els que netejam la platja, cuidam que no s'esbuquin les casetes i vetllam per conservar el patrimoni i, en conseqüència, el paisatge, que fins i tot ha estat distingit per aquest motiu", explica Tarancon.

El catàleg municipal

Precisament per aquest valor cultural, l'Ajuntament de Banyalbufar té inclòs el conjunt d'Alcoves del Port des Canonge en el Catàleg Municipal pel seu valor etnològic igual que tots els del terme municipal: els del Port de s’Arenal de Cala Banyalbufar, de Sa Galera, l'Alcova de Son Bunyola, l'Alcova de sa Cala des Suïssos, del Port de Sa Pedra de s’Ase.

Banyalbufar, l'excepció

Cal destacar que Banyalbufar és l'únic indret de les Illes on es dona aquesta problemàtica. A Formentera, les alcoves han estat declarades Bé d'Interès Cultural (BIC) i estan protegides com a llocs d'interès etnològic, igual que a Santanyí, Campos, Llucmajor o Eivissa. De fet, l'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) demanà ja al 2010 que s’iniciàs al Consell de Mallorca l’expedient de declaració de Bé Catalogat.

stats