Societat
Part Forana 13/12/2022

La reforma de la nova seu del Museu de l'Educació queda enllestida

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el conseller d'Educació, Martí March, han visitat les instal·lacions

3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol i el conseller Martí March durant la visita al nou espai.

PalmaLa caserna General Luque d'Inca serà la nova seu del Museu de l'Educació de les Illes Balears, que fins ara es trobava a les dependències del Centre de Professorat del municipi. En concret, el museu s'ubicarà en el pavelló número 7, que ha estat reformat fa poc amb una inversió de 725.768 euros. Aquest dimarts la presidenta del Govern, Francina Armengol, i el conseller d'Educació, Martí March, han visitat les instal·lacions acompanyats del batle, Virgilio Moreno.

L'elaboració del projecte museogràfic i la seva execució parteixen del 'discurs de l'exposició permanent', elaborat pel Grup d'Estudis d'Història de l'Educació de la Universitat de les Illes Balears (UIB). A més, el nou museu inclourà una exposició permanent, espais per a activitats i exposicions temporals, una sala multidisciplinària, una biblioteca i s'adequarà el pati per a activitats museístiques.

Segons ha informat el Govern en una nota de premsa, en breu s'adequarà l'espai per tal que els centres escolars hi puguin fer visites com a centre d'interpretació del patrimoni escolar de les Illes. Per la seva banda, el batle s'ha mostrat "content de poder tenir aquest referent museístic i sobretot històric" a Inca, alhora que ha destacat la importància d'oferir a la població general i també als escolars "l'oportunitat de saber del passat de la nostra educació", ha apuntat Moreno.

La reforma

El pavelló número 7 de la caserna General Luque té una superfície total construïda de 1.396,17 metres quadrats. L'edifici va ser inaugurat el 1915 i va mantenir l'ús militar fins al 1988, quan va passar a ser quarter de la Guàrdia Civil. Cal recordar en els darrers anys s'han reformat diferents pavellons per a diferents usos, com el Museu del Calçat i la Pell o per a dependències municipals de l'Ajuntament d'Inca i el Consell.

La reforma executada actualment ha tingut per objecte l'adequació del pavelló per instal·lar-hi el Museu de l'Educació de les Illes. A la planta baixa se situarà l'accés, una recepció amb una oficina annexa, l'arxiu, el nucli de banys i dos espais destinats a magatzem, mentre que a la planta primera hi haurà un distribuïdor, dues sales d'exposicions, dues sales polivalents i un magatzem.

La reforma ha inclòs la coberta, la distribució interior per adequar-la al nou ús, la dotació d'ascensor i de la nova escala d'evacuació, així com la reforma de façanes i paraments interiors. A més, el projecte ha suposat l'execució de les instal·lacions elèctriques, de renovació d'aire, tèrmica, contra incendis, lampisteria i especials.

"Sempre cal tenir memòria del que ha passat històricament; les coses no sorgeixen perquè sí, la història de l'educació, podem dir, comença en el segle XIX i hi ha una sèrie de fites significatives, una sèrie de referents històrics que han de conèixer-se i reconèixer-se entre la comunitat educativa", ha indicat el conseller durant la trobada.

Història del Museu

El Museu de l'Educació és un centre d'interpretació del patrimoni educatiu de les Balears, el precedent del qual és el Museu Pedagògic, creat per l'inspector d'Educació Joan Capó i Valls de Padrines el 1918, una institució de gran prestigi per al món de l'educació de l'època, inspirada en el Museu Pedagògic Nacional de Madrid.

Va ser la segona de tot l'Estat i va estar en funcionament fins a l'arribada de la Guerra Civil. Posteriorment, amb la democràcia, es va iniciar el procés de recuperació del Museu. Així mateix, el 2001 es va crear l'Arxiu i Museu de l'Educació de les Illes, un dels museus de l'educació més antics de l'estat espanyol creats per l'Administració. En aquests més de 20 anys, les seves àrees de funcionament (arxiu, biblioteca i museu) s'han desenvolupat en el Centre de Professorat d'Inca.

stats