Agricultura
Part Forana 28/02/2023

La borrasca Juliette fa perillar la producció de patata: "Si continua el vent, haurà finalitzat la collita"

Els pagesos ja auguren una mala campanya i també alerten que si davallen les temperatures podrien patir gelades

1 min
Mateu Export exporta el 55% de la producció total de patates a sa Pobla.

PalmaPreocupació en el sector de producció de patata per la borrasca Juliette, que podria arruïnar la campanya primerenca. L'element meteorolgòic més perillòs per a aquest cultiu és el vent, ja que pot rompre la fulla: "Si continuen aquestes ratxes o augmenten, haurà finalitzat la collita", explica el pagès Joan Mateu, propietari de l'empresa que exporta el 70% de patata de sa Pobla i membre d'Unió de Pagesos. El fet és que una de les parts més importants és la que surt de la terra, explica: "Si es romp la massa aèria, serà un desastre", ha puntualitzat.

Mateu també alerta que si davallen més les temperatures, es podrien patir gelades significatives: "Augmenta el risc que la fulla es cremi, un altre fet que arruïnaria la collita", lamenta. Tot i que el passat dilluns les temperatures ja varen davallar considerablement, "més tard es varen recuperar" i encara "no han afectat negativament la producció", explica. A més, a causa de les pluges, els sementers estan negats. "Ens dona la sensació que amb aquestes condicions, la campanya d'enguany no serà alta", explica.

No obstant això, els pagesos encara no saben en quin percentatge els haurà afectat realment aquesta borrasca: "Si continua així durant més dies, hi haurà pèrdues irreversibles", apunta Mateu, però "si el vent minva i pugen les temperatures", es podria "salvar" una part de la collita de patata primerenca.

stats