Sant Antoni 2024
Part Forana 17/01/2024

Les Beneïdes i el darrer ball posen punt final al Sant Antoni de Manacor

Encara que la convocatòria de l’Ajuntament i el Patronat estava fixada per a les 11 h, les carrosses i els primers participants han començat a trobar-se i organitzar l’ordre de partida ja a les 9.30 h des de diferents carrers

Sebastià Vanrell
2 min
Les Beneïdes i el darrer ball posen punt i final al Sant Antoni de Manacor

ManacorLes Beneïdes, recordatori del camp que a poc a poc deixa de ser, han estat aquest dimecres migdia l'excusa perfecta perquè els qui ahir van anar a dormir d'hora sortissin mudats de ca seva per omplir el recorregut que gira entorn de la plaça de Ramon Llull. Una tradició que serveix, en el dia de Sant Antoni, perquè els animals de pèl i ploma, puguin rebre l'aigua beneïda que els guardi de qualsevol mal durant tot un any.

I és que encara que la convocatòria d'Ajuntament i Patronat estava fixada per a les 11 h, les carrosses i els primers participants han començat a trobar-se i organitzar l'ordre de partida ja a les 9.30 h des de diferents carrers. Tot a fi que el jurat santantonier pogués anar puntuant segons els criteris estètics i de fidelitat al discurs manacorí.

Amb tot a punt, carruatges, infants vestits de dimonions, carrosses i cabriols han començat a avançar de manera lenta, però segura, pels carrers barrats de l'asfalt del centre de la ciutat: des de Baix del Cós, fins al Dos de Maig, passant per la via de Portugal o la mateixa plaça del Mercat. Mentrestant, les tonades no han aturat de sonar i la banda ha obert el camí dels primers cavalls. Honor i glòria al sant, en aquesta ocasió interpretat per Damià Bauzà, que en cap moment ha refusat cap de les fotos que el públic familiar li ha anat demanant.

Qui coneix les Beneïdes sap de l'escena, de la voluntat popular de reconèixer la vida camperola, la seva cultura ancestral i els valors que, amb més o menys intensitat, han anat marcant la vida de la Part Forana de Mallorca, abans i després del turisme de masses.

A les 16 hores, la colla de dimonis han visitat l'Hipòdrom de Manacor, primer punt d'arribada per després tornar a voltar per tot el poble per darrera vegada fins l'any que ve. El darrer ball serà a les 20 hores a la plaça de la Bassa, just abans de la missa solemne en honor a l'ermità, a la parròquia de la Mare de Déu dels Dolors.

stats