Cultura popular
Part Forana 22/08/2023

Per què la Beata del cartell de Santa Margalida du el mocador com un pirata?

Tot i que no es pot sortir a la processó amb la peça fermada darrere el cap, la pagesa del programa de festes editat per l'Ajuntament l'hi du

3 min
La imatge principal del cartell de les festes de la Beata 2023 de Santa Margalida.

PalmaLa Beata de Santa Margalida reobre el debat del rebosillo i les maneres de posar-se'l a les festes populars actuals, ja que el programa de les festes editat per l'Ajuntament s'ha il·lustrat amb una imatge d'una pagesa que du el mocador com un pirata (fermat darrere), mentre que està prohibit sortir a la processó així.

De fet, els mateixos organitzadors de la processó criden l'atenció a aquells participants que no van vestits com toca. "Mai no hem hagut de treure ningú, però sí que anam demanant a tothom que es vesteixi bé", explica el viler i membre de l'organització Miquel Rosselló.

I és que la manera de dur les vestimentes tradicionals mallorquines genera polèmica no només a la Vila, sinó que a gairebé tots els pobles de l'illa. De fet, ja es va veure enguany amb el cas del Firó de Sóller, en què una pagesa vinculada a l'organització de la festa va estirar del braç una reportera d'IB3 per entrevistar "pageses mal vestides".

La manca de normativa, un tema tabú

El que ha sorprès els veïns en aquest cas és que en unes pàgines més endavant del mateix programa, s'explica la manera correcta de vestir-se per a la processó i s'especifica que les dones hauran de dur el mocador "fermat davall la barramenta". No obstant això, la imatge guanyadora i que il·lustra el programa és la d'una beata a la cuina de casa seva amb el mocador fermat darrere el cap.

Ningú no qüestiona la qualitat artística i tècnica de la imatge guanyadora, però aquesta petita imprecisió que ha passat desapercebuda és realment la mostra d'un fet més gran: la manca de normativa que envolta l'emblemàtica festa d'aquest municipi.

Programa de festes de la Beata de Santa Margalida.

"Tot i que hi ha una gentada que fa molt bona feina cada any, no és una festa reglamentada i estructurada", explica el membre de l'oposició Xisco Bergas (PSOE). El regidor considera que "elaborar uns estatuts, com moltes altres festes tenen, ajudaria molt a evitar polèmiques com la de l'any passat", afegeix. A més, seria un "element clau per mantenir la tradició", assegura.

Ara bé, elaborar un marc normatiu és una proposta que els socialistes ja han plantejat en legislatures anteriors, però que mai no s'ha arribat a dur endavant. "És un tema tabú, ja que hi ha molts d'agents implicats i és complicat arribar a un consens", reconeix l'organitzador Rosselló. A més, considera que "una norma molt rígida" també pot "perjudicar la festa".

Les vileres, a favor que hi hagi uns estatuts

En general, les vileres són partidàries d'anar "ben vestides", però expliquen que sovint no saben quins criteris seguir: "Fa uns anys se solia dur el mocador fermat per darrere, però cada any fan i desfan com volen. i si hi hagués uns estatus, això no passaria", explica Maria Casasnovas.

Casasnovas reconeix que "és cert que fa dos anys la gent el duia molt mal col·locat i amb els cabells amollats", però considera que com el duu la pagesa del cartell "no fa gens lleig". De fet, la imatge del programa ha agradat molt entre els veïns del poble, explica. Ara bé, el que "no pot ser és que el mateix programa et mostri una pagesa amb el mocador per darrere i després et digui que no pots sortir així", lamenta. "Supòs que és falta de coordinació entre l'Ajuntament i l'organització", sentencia.

stats