Part Forana 30/10/2019

Anticorrupció envia a la Fiscalia dues obres del batle de Petra per presumptes irregularitats

Una afecta l'ampliació il·legal d'una casa rústica, i l'altra, una obra major a un immoble de la dona camuflada com a menor

M. Barceló
3 min
Salvador Femenías (esquerra) vora l'anterior batle, Martí Sansaloni.

PetraEls casos de dues obres il·legals a Petra, en els quals està implicat l’actual batle, Salvador Femenias (El Pi), arribaran a la Fiscalia a instàncies de l’Oficina Anticorrupció davant les sospites de delicte. El mateix batle en va rebre la notificació aquest dilluns, segons ha confirmat l’afectat a l’ARA Balears.

Una primera actuació urbanística investigada per l’Oficina Anticorrupció, denunciada per l’oposició (MÉS), apunta a un habitatge del carrer Ample del poble, reformat de manera integral (per valor de 102.000 euros) inicialment amb una simple llicència d’obra menor. El segon cas afecta un immoble dins sòl rústic a la zona de Sa Cova que s’explota com a lloguer turístic, tal com publicà l'ARA Balears l'11 de desembre de 2016.

En ambdós casos, la dona del batle, Apol·lònia Bauzà Gayà, hi apareix com a titular. En el cas de Sa Cova, en principi, l'habitatge rural estava inscrit a parts iguals entre el batle i la seva dona, però, en destapar-se la polèmica de l’obra major del carrer Ample, Femenias va vendre la seva meitat a l’oncle de la dona, Pedro Gayà Sancho, per evitar veure-s'hi implicat, tot i que quan s’amplià l’immoble ell n’era copropietari.

Intervenció de l'ADU

El 31 de maig de 2016, a instàncies de l’Agència de Disciplina Urbanística (ADU), el batle actual, també primer mandatari durant el primer any i mig (juny 2015 - desembre 2016) de la legislatura anterior, incomplint la Llei de règim jurídic del sector públic que li impedia intervenir-hi, fou qui obrí expedient d’infracció a la casa de Sa Cova (parcel·la 269, polígon 5) a nom de "Pedro Gayà i 1", dígit amb què es pretenia amagar el nom de la seva dona. El valor del volum afegit a la casa original és de 37.000 euros.

El 8 de març de 2018, es va obrir un segon expedient que declarava la caducitat del primer. Però en aquest segon procediment el nom de Salvador Femenias ja torna a aparèixer com a copropietari de la casa de Sa Cova, juntament amb la seva dona. El segon expedient caducà el 8 de març d’enguany i no s'ha tornat a reobrir.

Vista lateral de la casa de Sa Cova, ampliada per destinar-la a explotació turística.

Femenias ha explicat a l'ARA Balears que a dia d'avui té l'obra de Sa Cova en vies de legalitzar mitjançant la compra de terreny i que, en el cas de l'obra major del carrer Ample, ja ha estat legalitzada. Però l'Ajuntament no va obrir expedient a la seva dona, que apareix com a propietària de la casa del carrer Ample, fins al passat 3 de setembre, tot i que fou denunciada el 9 de febrer de 2016.

L'expedient de la casa del carrer Ample (ara encara en obres de reforma) es va resoldre el passat 4 d'octubre, amb una simple multa de només 194,98 euros. Resulta que l’instructor, el primer tinent de batle, Miquel Jaume (El Pi), ha considerat aplicable una bonificació del 95% a la promotora de l'obra per haver legalitzat l’obra abans d’obrir-li l’expedient i haver-hi apreciat una "reparació voluntària i espontània". El projecte de legalització de l’obra, pressupostada en 102.000 euros, ha generat un impost de 2.044 euros.

Femenias en culpa el secretari

En declaracions a l’ARA Balears, Salvador Femenias diu que desconeix "quin curs seguirà aquest tema", que després de ser investigat i valorat a l’Oficina Anticorrupció ha passat a la Fiscalia. "Creim en la justícia i, si ens hem de defensar, ens defensarem", diu, alhora que assegura que en les dues polèmiques obres "he seguit les instruccions del secretari, que és qui m’assessora. De fet, les obres del carrer Ample ja estan legalitzades i les de Sa Cova estan a punt ser legalitzades, perquè he comprat més terrenys". I conclou: "Als pobles, moltes vegades demanes per fer deu i acabes fent vint, passa a molta gent".

Font espera a veure què fa la Fiscalia

El diputat Jaume Font, president d'El Pi, partit al qual pertany Femenias, ha dit que caldrà esperar quina decisió pren la Fiscalia després de rebre l'expedient de l'Oficina Anticorrupció. "És evident que la llei s'ha de complir perquè és el camí més curt i segur", ha respost a aquest diari en ser preguntat pel cas que afecta el seu bastió polític de Petra. "Esper que s'aclareixi, perquè ha d'haver-hi la màxima transparència", ha conclòs.

stats