Part Forana 26/10/2020

L'Ajuntament de Manacor treu a licitació una planta potabilitzadora pilot

La construcció de la instal·lació costarà 350.000 euros i subministrarà 600 m³ d'aigua diaris a 750 habitatges

T.riera
2 min
El batle de Manacor, Miquel Oliver, amb altres representants de l'Ajuntament i la SAM./ T.R.

ManacorL'Ajuntament de Manacor traurà a licitació aquest dimecres la prova pilot d'una planta potabilitzadora, que permetrà posar fi a l'excés de nitrats i calç a l'aigua del municipi. Aquesta abastirà 750 habitatges i subministrarà 600 m³ d'aigua diaris. La construcció de la planta costarà 350.000 euros i s'ubicarà a la zona del Serralt.

La prova pilot es durà a terme per veure com funciona la planta a petita escala i, així, poder traslladar-la més endavant a tot el municipi. S'espera que entre els mesos de febrer i març estigui adjudicada i el juny, instal·lada. Pel que fa a la planta definitiva, a final del 2021 es traurà a licitació, i una vegada entri en funcionament, la que s'hagi emprat per a la prova pilot es traslladarà a Cala Murada per proporcionar-hi aigua potable.

Cristina Capó, presidenta de la SAM, ha explicat que s'ha optat per un sistema de filtració de membranes, que permetrà solucionar tant el problema de l'excés de nitrats com el de l'excés de calç. Capó ha assenyalat que això farà que els electrodomèstics no s'espenyin tant, que els descalcificadors no siguin necessaris i que, pel que fa a la depuradora, es tingui un control directe de la quantitat de sal que té l'aigua que hi arriba, cosa que evitarà els inconvenients actuals per aquest motiu. La planta consumirà 300 kW per dia, mentre que una dessaladora consumeix entre sis i set vegades més. La presència de plaques solars reduirà encara més el consum.

Sebastià Nadal, vicepresident de la SAM, ha informat que el pagament es fraccionarà en tres parts. En la primera s'efectuarà el pagament del 50% quan es faci entrega del contenidor, quan aquest entri en funcionament s'abonarà un 25% més, i l'altre 25% restant, quan es compleixin dos anys de la gestió de la planta. El contracte implica que l'adjudicatari s'encarregarà del manteniment de la planta durant dos anys, així com de la seva posada en funcionament i la formació dels operaris. Es considerarà que la planta està en funcionament quan l'aigua que produeixi assoleixi els paràmetres establerts a la licitació, i l'aigua efluent pugui ser qualificada de potable. Aquesta comprovació la farà la SAM mitjançant una analítica de l'aigua produïda per part d'un laboratori correctament acreditat quan ho indiqui el licitador.

El batle de Manacor, Miquel Oliver, ha volgut insistir que "és una notícia molt bona que en aquesta legislatura els manacorins i manacorines tinguin aigua de qualitat". També ha assenyalat que són molts els ciutadans que es queixen del preu i la qualitat de l'aigua, i que aquesta prova donarà solució als dos problemes, sobretot ajudant "les persones que tenen dificultats per arribar a final de mes", ja que si tot surt bé "no hauran de comprar tanta aigua, que és un bé essencial".

stats