Parlament
Política Parlament 18/06/2024

Vox vol anul·lar l'acord del Parlament per penjar la bandera LGTBI i el PP hi respon: "No pot emprar-lo com si fos seu"

Els populars insisteixen que no canviaran de posició

2 min
bandera d'orgull LGTBI.

PalmaDesprés d'acusar el PP de "traïció", el president del Parlament, Gabriel Le Senne, ha fet una passa més i aquest dilluns ha demanat que es declari nul l'acord parlamentari per desplegar la bandera LGTBI el Dia de l'orgull, una decisió que té el suport de tots els grups excepte Vox. Els populars, però, han respost mantenint el seu posicionament. El portaveu del PP al Parlament, Sebastià Sagreras, ha defensat el vot a favor de penjar la bandera (un canvi de criteri, perquè fa un any hi votaren en contra), i ha criticat Le Senne. "No pot emprar el Parlament com si fos seu", ha remarcat.

Sagreras ha mostrat el seu desacord amb el fet que Le Senne convocàs el passat dijous una roda de premsa extraordinària per carregar contra el PP, en què, a més, va apuntar directament el vicepresident de la Mesa, Mauricio Rovira: "El senyor Le Senne hauria d'estar-li agraït després d'un any de companys a la Mesa, en què ell va començar com un principiant".

Sigui com sigui, Le Senne ha insistit a defensar el veto a la bandera i ha enviat un escrit a la Cambra en què argumenta que l'acord vulnera els principis d'objectivitat i neutralitat de les institucions públiques en l'exhibició de banderes no oficials. En el text, recollit per Europa Press, l'ultraconservador assegura que la Cambra "s'ha d'abstenir d'exhibir banderes no oficials ni pancartes de caràcter ideològic a l'exterior dels seus edificis que trenquin amb la deguda neutralitat que ha de tenir com a institució pública". De la mateixa manera, defensa que penjar el símbol pels drets del col·lectiu LGTBI va contra l'Article 4 de la Constitució sobre l'oficialitat de les banderes espanyola i de les autonomies, a més de la Llei de banderes de 1981, i apunta a la doctrina del Tribunal Suprem (TS) sobre la neutralitat dels edificis institucionals de Madrid, Saragossa i Barcelona a partir de denúncies de Vox. També carrega contra l'argument del PP, que va defensar el seu vot a favor de penjar la bandera a la Mesa del Parlament per complir amb un mandat parlamentari, ja que la majoria de la Cambra va aprovar una Proposició No de Llei (PNL) al respecte. "El fet que els acords en òrgans col·legiats es prenguin democràticament de cap manera els fa conformes a dret", remarca.

La portaveu del grup parlamentari de Vox, Manuela Cañadas, ha defensat la iniciativa en roda de premsa. "Les úniques banderes oficials que poden onejar a cada institució són les autonòmiques i l'espanyola", ha dit. "El senyor Le Senne ha demostrat ser el president més imparcial de la història", ha defensat.

Negueruela: "El que importa de la ultradreta és que el PP vota amb Vox"

Per la seva banda, el portaveu del PSIB, Iago Negueruela, ha criticat l'actitud de Le Senne: "És inusual, com totes les coses que fa la ultradreta". Amb tot, ha apuntat el PP per mantenir Vox com a soci i votar junts a la Cambra. Demà mateix, el ple derogarà la Llei de memòria democràtica en compliment de l'acord d'investidura del PP i Vox: "L'important és que votarà en contra de la Llei de memòria, el que importa de la ultradreta és que el PP vota amb Vox".

stats