Parlament

El Parlament valida el Decret que prohibeix el consum d'alcohol en zones madures

El Govern defensa la iniciativa, que no es tramitarà com a llei: "Afavoreix la imatge turística de les Illes"

Les ofertes de turisme  De gatera a Magaluf sobreviuen a la pandèmia
ARA Balears
04/06/2024
2 min

PalmaEl Parlament ha convalidat aquest dimarts la modificació del Decret de turisme d'excessos, que ara es diu Decret de 'turisme responsable'. Una norma que prohibeix el consum d'alcohol a la via pública en les zones delimitades pel decret, en què es produeixen escenes de turisme de gatera: a Palma, Sant Antoni de Portmany, Calvià i Llucmajor. Es reservaran, a més, un màxim de quatre milions d'euros anuals de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS) per destinar-lo als municipis afectats. També manté la restricció dels horaris d'obertura dels establiments comercials que venen alcohol entre les 21.30 h i les 8 h del dia següent, encara que aixeca la prohibició de publicitar les party boats (festes en vaixells).

El conseller de Turisme, Jaume Bauzá, ha defensat el canvi de nom de la norma, criticant el costum d'associar "la terminologia negativa" al turisme. El nou títol, ha dit, "valora l'objectiu clar d'aquest decret i, alhora, afavoreix la imatge turística de les Illes". La norma ha tirat endavant amb el suport del PP, Vox, el diputat per Formentera i el no adscrit Xisco Cardona, la mateixa majoria que després ha tombat que es pugui tramitar com a projecte de llei.

Malgrat les diferències que Vox ha mostrat amb el PP respecte del discurs en matèria de turisme (ha votat en contra de la limitació de vehicles a Eivissa), la portaveu de la formació al Parlament, Manuela Cañadas, sí que s'ha mostrat favorable a aquest decret que, al seu entendre, "fomenta un turisme de qualitat". Des del PSIB, en canvi, el diputat Llorenç Pou ha criticat contra el fet que la norma no es tramiti com a llei, i ha retret al Govern que el decret també inclogui una modificació de la Llei d'esports, la qual cosa ha trobat poc "transparent". La modificació estableix que siguin els estatuts de les federacions esportives els que fixin el nombre de membres de les seves assemblees.

El portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha fet ironia amb les mesures "revolucionàries" del decret. "Evita que els turistes hagin de signar un paper, elimina uns quants carrils en dues de les quatre zones afectades, permet anunciar party boats i suplanta una competència municipal", ha dit l'ecosobiranista, que també ha votat perquè el decret es tramitàs com a projecte de llei. Per la seva banda, Cristina Gómez (Unides Podem) ha qualificat el decret de "camí cap enrere en responsabilitat". El portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha denunciat el que considera un "abús" per part del Govern dels decrets llei.

stats