Senat
Política Parlament 07/06/2024

Armengol nega que el certificat de l'IB-Salut a l'empresa de la trama Koldo li servís com a aval

La presidenta del Congrés insisteix que mai va parlar del contracte investigat amb Ábalos

ARA Balears
2 min
La presidenta del Congrés, Francina Armengol.

PalmaLa presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha negat aquest divendres que el certificat que l'IB-Salut va expedir a l'empresa vinculada a la trama Koldo per la compra de mascaretes servís com a aval perquè altres organismes contractessin la mateixa societat, com Ports de l'Estat o ADIF. En la comissió d'investigació del cas al Senat, l'excap de l'Executiu balear ha remarcat que el certificat es va expedir l'agost de 2020, i que els contractes investigats corresponen a dates anteriors a aquesta.

Tal com recull Europa Press, la socialista ha considerat "lògic" que se certificàs que el contracte era correcte encara que el material que l'Administració balear va rebre a canvi de 3,7 milions d'euros eren unes mascaretes defectuoses. Segons ha defensat, el contracte "només vol dir que s'ha rebut el nombre de mascaretes". "No diu res més sobre si la mascareta està bé o no, aquest no és l'objectiu d'aquest certificat, tècnic, que es té en totes les administracions", ha insistit: "És absolutament fals que això serveixi d'aval per a altres compres".

Com ja va explicar a les comissions d'investigació del Congrés i el Parlament, Armengol ha defensat que les mascaretes es varen comprar "per a ús civil, per a la desescalada". Encara que l'Institut Nacional de Seguretat en el Treball emetés un informe explicant que no estaven al mateix nivell d'una FFP2, al seu entendre "això no vol dir que sigui una mascareta fake ni que no serveixi". "Serveix més que una quirúrgica, i per això la vàrem emprar com a estoc de seguretat", ha afegit. Tot i detectar que el material rebut no complia els requisits, el Govern d'Armengol va emmagatzemar les mascaretes i va emetre un certificat de conformitat.

En paral·lel, Armengol ha insistit que només coneix Koldo Garcia com a assessor de l'exministre José Luis Ábalos, però que "mai" va parlar amb ell sobre l'empresa investigada, Soluciones de Gestión, perquè "mai" no ha tingut converses sobre aquest tema "amb ningú". També ha negat haver conversat amb Ábalos sobre les mascaretes, i ha insistit que no va rebre cap tipus de pressió ni ordre per acabar contractant una empresa o una altra. "Ningú del meu Govern és investigat, la Fiscalia europea fa la seva feina i fa bé de fer la seva feina i nosaltres hem col·laborat sempre", ha expressat: "Crec en la justícia i crec que s'ha de perseguir qualsevol traça de corrupció".

stats