Tribuna oberta
Opinió18/02/2022

Transició energètica i justícia social

Neus Truyol

Diumenge 20 és el Dia mundial de la justícia social, un concepte que es basa en la repartició justa i equitativa dels béns i serveis bàsics necessaris per al desenvolupament d'una persona a la societat. Aquesta repartició justa ha de ser l’objectiu dels qui treballam a les administracions públiques, en els diferents àmbits de gestió: habitatge, sanitat, educació,etc.

El repte de la transició energètica és ambiciós i aclaparador, però imprescindible en la nostra agenda. Per assolir-lo, hem d’enfrontar-nos a les estructures de poder que obstaculitzen els canvis en favor de la lògica del mercat. Per superar aquests esculls, necessitam intervenir de manera transversal, amb una fita clara i com més aviat millor. Des del punt de vista social i ambiental, i pensant que anam a contratemps!

Cargando
No hay anuncios

Hi ha una evidència clara que cal una reducció del consum d’energia, però haurem d’intervenir sempre tenint en compte aquelles persones amb menys recursos econòmics i que viuen en habitatges menys sostenibles o de menor qualitat climàtica, en habitatges antics i amb un aïllant dubtós. A més, són més dependents del transport públic o disposen de vehicles més vells i amb menys prestacions. És a dir, els consums d’energia i les possibilitats de reduir-los són diferents segons la classe social i els recursos econòmics de què disposa cada persona o família.

Davant les oportunitats i les ajudes que s’ofereixen per descarbonitzar l’economia –com els fons Next Generation–, els col·lectius vulnerables tenen majors dificultats per accedir a aquest finançament; és imprescindible un bon acompanyament per garantir que les subvencions arribin a totes les butxaques, i no quedin en mans de les grans empreses o famílies més benestants. Hem de redistribuir de manera equitativa els recursos, adaptar-los a tots els públics i que hi hagi una eina de cohesió entre les persones en risc d’exclusió social i la capacitat de reduir el consum energètic i minvar la petjada. Només així serà possible la igualtat enfront de la transició energètica.

Cargando
No hay anuncios

Ens trobam també davant una realitat social complexa, on hi ha moltes mirades i maneres d’entendre les mesures per fer front als reptes socials i ambientals que tenim davant. Però les hem d’emprendre de manera decidida, hem de fer molta pedagogia i conscienciació. La participació social i la cooperació són imprescindibles en aquest camí, per avançar en el bé comú.

Veim que el sistema capitalista afecta i distorsiona les polítiques que volem fer per aconseguir justícia social i climàtica. Per això, estic convençuda que cal aplicar estratègies comunitàries en àmbits diversos per generar un vincle social –habitatge, mobilitat i alimentació, per exemple. A partir d’aquí podrem plantejar objectius de reducció del consum d’energia: amb polítiques de rehabilitació dirigides als barris més vulnerables, repensant les ciutats perquè siguin més compactes i evitin desplaçaments motoritzats, amb estratègies agroecològiques com el Parc Agrari, etc.

Cargando
No hay anuncios

El problema no s’arreglarà només amb energies renovables. La seva implantació ha d’anar acompanyada de canvis estructurals a favor de la igualtat i la justícia social. Aquesta transformació és a les nostres mans, però necessitam les mans de tothom.

Neus Truyol és regidora de Model de Ciutat, Habitate Digne i Sostenibilitat