CORRENTIA
Opinió20/11/2020

Una societat conformista

Guillem Frontera

EscriptorConformar-se és “acceptar de manera voluntària una cosa o una situació que no és apropiada o no satisfà completament”. Si volem anar tirant, que és com la majoria de persones acaba per acceptar i entendre la vida, aquest verb ens penetra fins al moll dels ossos. En el fet de conformar-se hi influeixen raons ben diverses. Des de la llar on has nascut fins a la manera com vius la religió, passant per la teva alçada o les coneixences que has anat fent, les causes de l’adaptació a les circumstàncies formen la nostra vida. Som capaços d’imaginar el futur com un espai on viure sigui un afer valuós i satisfactori? I fins quan ens dura la voluntat de treballar en aquesta direcció?

No és menester enfilar-se gaire per referenciar dotzenes de situacions ben allunyades dels nostres ideals –o del que en queda. Es pot dir de moltes maneres, però la més entenedora seria: ens hem constituït com una societat miserablement conformista, sense coratge. Per exemple: el més greu no és que ens conformem amb el resultat d’unes eleccions que no satisfà els nostres afanys, sinó que, a força de renúncies, hàgim acceptat unes llistes en què la mediocritat s’imposa de manera aclaparadora.

Cargando
No hay anuncios

Més greu encara, la nostra cega assumpció dels fets, que ens porta a la incapacitat de reaccionar per canviar les coses de dalt a baix –des de baix, més ben dit–, ens ha acostat perillosament a un suïcidi social i polític del qual seria especialment costós refer-se –renéixer. El conformisme ha esdevingut una malaltia crònica, i el seu símptoma més revelador és el suport a determinats polítics just perquè uns d’encara pitjors no els acabin de tombar. El nostre ideal acaba manifestant-se en la lluita a favor d’uns personatges que no fa gaire ens eren perfectament odiosos.

En el fons, és humiliant haver de sentir-te confrare temporal de Pedro Sánchez, per exemple, just perquè personatges com Isabel Sánchez Ayuso, Aznar o Pablo Casado –per no parlar d’Alfonso Guerra, Felipe González o altres sants pares del socialisme– usen contra ell les eines més innobles del joc polític. Ell continua desplegant-se tal com és –i no direm ara com és–, però, a pesar de la seva insana qualitat d’home públic, un alè de civisme –pensam sempre que el darrer– ens indueix encara a fer-li una mica de costat –per omissió, sobretot.