OPINIÓ
Opinió26/06/2019

La ruta del llaüt

Guillem Frontera

Aquests al·lots del col·legi Llaüt, de Palma, devien jugar a ser feixistes, i la veritat és que, si es tractava d’un joc de simulació, se’n sortiren prou bé. Els temps de la immediata postguerra està ben documentat, i fotos d’aquesta naturalesa hi juguen un paper ben característic: vol dir això que caracteritzen tot un estat de coses –infame, diguem-ho de passada.

Els al·lots del col·legi Llaüt ens han fet un bon servei: ens han ajudat a relacionar tota una sèrie de coses que en principi hauríem pogut contemplar per separat. Ara ja és molt difícil separar la salutació feixista del caràcter confessional del col·legi i de les persones que permeteren i/o obligaren el govern a subvencionar l’empresa. Aquella mitja Espanya tan profundament catòlica, que es feia beneir per bisbes els canons que entraven en guerra contra l’altra mitja Espanya, acaba de fer-nos l’ullet, qui ho hauria de dir, al parc Bit, aquesta zona pensada per ser l’avantguarda de la innovació i el progrés: ens diu que existeix –ja ho sabíem– i que té els ous ben repartits en diferents nierons: el col·legi Llaüt no representa les masses descoratjades i desesperades que nodreixen la reaparició dels feixismes a Europa.

Cargando
No hay anuncios

Amb un estimat amic parlàvem, fa poc, de l’actitud d’Albert Camus envers la guerra d’independència d’Algèria. L’amic, camusià de bona arrel, va lamentar els posicionaments de l’escriptor i ho va resumir així: “En això, Camus es va equivocar”. Home, no ho diria així: t’equivoques de carrer, per exemple, però assumir l’actitud de la metròpoli –tortures, paracaigudistes, assassinats en massa, desaparicions, etc.– no és, exactament, una equivocació, no és un error , o no és només un error – el lector ho trobarà més ben explicat a l’article d’Enric Borràs ‘Alguna cosa falla quan els alumnes et surten feixistes’.

El joc del Llaüt i la seva difusió és molt més del que podria semblar si l’aïllàssim en un suposat ambient de festa gamberra. Aquestes coses sorgeixen quan els seus protagonistes se senten forts i protegits per l’esperit general del temps. Vet-ho aquí, els al·lots uniformats del Llaüt ens confirmen i amplien allò que ja se sap des d’abans de les eleccions: el feixisme no se n’ha anat mai, la història d’Espanya l’ha fet seu i l’agombola com una mare prenyada d’ideals.