19/05/2023

Present i futur de la immunoteràpia

2 min

La immunoteràpia del càncer és un dels camps més interessants i revolucionaris pel que fa al tractament del càncer avui dia. La seva importància va ser reconeguda amb el Premi Nobel de Fisiologia o Medicina de 2018, concedit a James P. Allison i Tasuku Honjo pel descobriment de com el sistema immune pot ser regulat per tal que lluiti contra les cèl·lules canceroses.

Les immunoteràpies que més s'estan estudiant actualment inclouen els inhibidors de punt de control immunològic –en anglès, immune checkpoints (ICI)– i la teràpia amb cèl·lules T modificades –en anglès, chimeric antigen receptor (CAR). Els primers, els ICI, bloquegen les proteïnes sobre les cèl·lules immunitàries que ajuden les cèl·lules canceroses a evitar la seva detecció per part del sistema immune. D'aquesta manera, el sistema immune continua actiu –o es promou la seva activació encara més– per tal d'atacar les cèl·lules canceroses. Per altra banda, la teràpia amb cèl·lules T CAR consisteix en la modificació genètica d'aquestes cèl·lules sanguínies del pacient per tal que reconeguin i actuïn sobre les que són canceroses. Els ICI han demostrat ser efectius contra distints tipus de càncers –sobretot tumors sòlids–, inclòs el melanoma, el càncer de pulmó i el càncer de ronyó, mentre que la teràpia amb cèl·lules T CAR han mostrat la seva eficàcia en el tractament de càncers hematològics, com la leucèmia i el limfoma.

Un dels tractaments ICI més coneguts és el pembrolizumab (Keytruda), que va ser aprovat per l'FDA –l'agència reguladora del medicament americana– el 2014 per al tractament del melanoma. Des de llavors, el pembrolizumab ha estat certificat per a tractar més tipus distints de càncers, com el càncer de pulmó, de ronyó i de bufeta. A més, la combinació estratègica d'immunoteràpies amb altres tractaments com la quimioteràpia i la radioteràpia pot millorar l'eficàcia de la immunoteràpia. Només en els últims cinc anys s'han aprovat més de vint-i-cinc teràpies diferents per al tractament de fins a dos-cents tipus distints de càncers.

I no ens oblidem dels avenços en les vacunes contra el càncer, de les quals ja vam parlar fa uns mesos. L'última setmana, investigadors del MSKCC de Nova York publicaven els resultats de la primera fase d'un petit assaig clínic en què s'estudia una vacuna personalitzada per pacient contra el càncer de pàncrees –s'extreuen proteïnes específiques del tumor del pacient i se sintetitza la vacuna al laboratori mitjançant tecnologia d'ARN missatger. 

El camp de la immunologia del càncer encara es troba en les seves primeres etapes, però està demostrant un gran potencial a l'hora de revolucionar la manera com es tracta el càncer. En els pròxims anys, podem esperar veure encara més avanços en la immunoteràpia contra el càncer, que donaran lloc a nous i més efectius tractaments per a una gamma més àmplia de càncers.

Científic
stats