15/06/2023

Més enllà del conseller torero

2 min
Els líders de Vox al País Valencià Carlos Flores (dreta) i Vicente Barrera.

El nou conseller de Cultura del govern valencià serà Vicente Barrera, un torero de Vox. Ho posa Santiago Segura en un guió de Torrente i l'hi fan treure per fàcil.

Així és (i així serà) la guerra cultural de l’extrema dreta espanyola. No hi ha manera més clara d’afirmar que els toros són cultura que nomenant un torero conseller de Cultura. Al cap i a la fi, el Tribunal Suprem va obligar a incloure les entrades per als toros al bo cultural per als joves del ministeri i ja teniu el ministre espanyol de Cultura, Miquel Iceta, anant als toros de bracet amb Felip de Borbó fa pocs dies.

Tampoc és que calgui gaire sofisticació intel·lectual ni experiència política per exercir de conseller de Cultura en aquest nou govern valencià. El programa electoral de Vox tenia un sol punt destacat en matèria cultural: “Defensa de les nostres tradicions, costums i institucions pròpies davant els falsos Països Catalans”. 

És fàcil criticar el torero conseller d’opereta, però això és gairebé l’anècdota. L’estat espanyol ha treballat intensament per normalitzar el que ara defensa la ultradreta valenciana. Ha permès que es consideri que el valencià és una llengua diferent de la catalana contra el criteri científic, va fer casus belli dels repetidors de TV3 al País Valencià, i Espanya va ser l’únic país de la UE (26 a 1) que va votar contra el traçat del Corredor Mediterrani per la costa mediterrània (2011). Volia que passés per Madrid. Resultat: de moment, avui en dia, per anar en tren de València a Madrid es triga una hora menys que per fer el trajecte València-Barcelona.

O sigui que ja fa temps que l’estat espanyol defensa el País Valencià d’enfortir els lligams físics, econòmics i culturals amb Catalunya. Igual com ara diu Vox.

stats