45 pagesos professionals de 25 pobles de Mallorca
10/02/2024

Per una Mallorca agroecològica i pagesa!

3 min
Sequerai
 1. Perquè si no plou i no tenim ajuda ARA, potser ja no hi serem quan torni a ploure.  Es fa insuportable veure com es tuda aigua als camps de golf, hotels, creuers,  aeroports, jardins de gespa i piscines enormes mentre l'aigua depurada se'n va a la  mar. Els pagesos, però, serem els primers a patir restriccions, tot i no representar ni el  10% del consum total. On són les depuradores, basses de reg i canalitzacions  promeses fa dècades? 
 2. Perquè els costos de producció s'han disparat i no podem traslladar-los als  consumidors com si res. Molta gent no pot comprar productes locals, no els coneix o  no els troba. Aquests costos són assumits pels pagesos, una càrrega que obliga a  tancar l'explotació o precaritzar-la més. 
 3. Perquè tot ve de fora. Estem perdent la poca sobirania alimentària que ens queda. Fa just vint anys prop del 50% del que menjàvem es feia aquí i ara no arriba ni al 15%. Perdem explotacions, pagesos, aliments, coneixement, varietats, llengua i cultura. No  podem ni volem caure més baix. 
 4. Perquè rebem 16 milions de turistes i la majoria se'n torna sense tastar cap  producte local. No és acceptable que el 99% dels hotelers no tengui ni un producte  mallorquí als seus menjadors, que milers de bars i restaurants no ofereixin res local ni  que molts supermercats, escoles i hospitals tenguin només productes de fora. 
 5. Perquè a Mallorca ja hi ha més immobiliàries que pagesos. Aquest model arrasa  foravila, ens roba l'aigua i la terra i omple el camp de ciment, estrangers rics i cans  que ataquen les nostres ovelles. I a sobre es queixen del renou dels picarols. 
 6. Perquè els nostres governants promouen la urbanització massiva del camp, que ens  impedeix l'accés a terra i aigua i barra el pas als joves que serien el relleu que hem de menester. No podem comprar ni llogar terra. Sense pagesos Mallorca no tendrà aliments locals i sans. 
 7. Perquè si no plou i fa més calor no podem sembrar i els nostres animals no mengen. Cerquen i no troben i el preu del menjar animal s'ha disparat o no se'n troba, mentre veim que el govern paga els llits nous i la promoció turística a grans cadenes hoteleres que guanyen doblers a carretades. 
 8. Perquè importam aliments de l'altre cap de món amb un impacte ambiental enorme, quan podem i sabem fer-los aquí i de manera ecològica. Cal créixer en pagesos i decréixer en ciment i places turístiques.
 9. Perquè els governs que tenim i hem tengut promouen la construcció massiva de  polígons fotovoltaics dins la poca terra fèrtil que queda. Estan venuts a multinacionals  energètiques i els regalen subvencions multimilionàries dels impostos de tots. Sobren  llocs degradats o urbans on posar aquestes plaques. De res servirà aquesta energia si  no tenim farina. 
 10. Perquè grans fons d'inversió estrangers compren les finques per urbanitzar, fer-hi  hotels, polígons solars, tafones i cellers que just cerquen edificar i especular. De tot  manco produir aliments de qualitat per a la població local. I el camp és per a això. 
 11. Perquè les ajudes promeses pels Governs arriben tard o no arriben. Alguns  pagesos no han cobrat encara ajudes concedides l'any 2019. No és possible que  l'administració sigui tan mal pagadora només amb el sector agrari. 
 12. Perquè les multinacionals ho monopolitzen tot afavorides pels tractats  internacionals de "lliure comerç". Imposen els preus que volen a tothom portant  productes barats de llocs on s'explota encara més que aquí a pagesos i ecosistemes. 
 13. Perquè les administracions remen a favor de l'agroindústria mentre ens tapen de  tràmits, paperassa i taxes ridícules als que ja ho feim bé, mentre les empreses grosses  que apliquen herbicides i tòxics s’escapen de la regulació. 
 14. Perquè al contrari del que intenta l’agroindústria, els pagesos ecològics de  Mallorca sí que estam a favor de la majoria de les mesures ambientals, agroecològiques i  de benestar animal que planteja Europa. No hi haurà salut personal sense reduir  agrotòxics, sense un ecosistema saludable i aliments lliures de verins. 

VISCA LA TERRA LLIURE I PAGESA! 

Teo Nogara (Alaró), Pere Mindona (Algaida), Ponç Cloquell (Algaida),  Toni Albertí (Algaida), Joan Mas ‘Collet’ (Algaida), Manel Pérez (Algaida), Tomàs Estaben (Artà), Jaume Lladó (Campos), Marçal Ribes (Capdepera), Pau Llissa (Capdepera), Toni (Consell),  Miquel Tena (Esporles), Rafel Dalmau (Felanitx), Miquel Villalonga (Felanitx), Lluís Nicolau (Felanitx), Andreu Adrover (Felanitx), Bernat Montserrat (Felanitx), Bernat Randa (Felanitx), Joan Oliver (Felanitx), Maria Teresa Ramis (Inca), Xisco Llompart (Llucmajor), Joan Gaià (Manacor), Joan Llull (Manacor), Miquel Serra (Manacor), Joana Riera (Manacor), Jaume Ferriol (Maria de la Salut), Alícia Vicens (Marratxí), José Mir Socies (Palma), Francesc Riera (Petra), Colau Pons (Pollença), Nicolau Cerdà (Pollença), Miquel Àngel lobo (Porreres), Jaume Adrover (Portocolom), Borja Camí (Portocolom), Joan Ignasi Barceló (Puigpunyent), Omar (sa Pobla), Antoni Feliu (Sant Jordi), Guillem Pont (Sant Llorenç), Toni Salas (Sant Llorenç), Colau Sirvent (Santa Maria), Llorenç Rigo (Santanyí), Paloma Nadal (Sencelles), Toni Sureda (Son Macià), Gaspar Alomar (Son Macià), Andrés Salinas (Vilafranca)

stats