30/12/2021

Què fa l’IEB amb les subvencions?

2 min

No és el primer article, ni el que fa deu, que una escriu per demanar una revisió dels criteris i també de les formes de les subvencions que dona l’Institut d’Estudis Baleàrics. Són un despropòsit en tots els sentits i cada una que la fan, la fan més grossa. La darrera, que podeu comprovar al web de subvencions a les arts visuals de l’IEB del 2021, és que aquesta institució ha DENEGAT (ho posa així de gros) l’ajut que demanava el Consell de Formentera per a una exposició de fotografies de Toni Catany a l’illa. Si anam al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) d’aquest 23 de desembre, hi trobam el motiu que en dona l’IEB: “No assoleix la puntuació mínima de 40 punts per obtenir subvenció” i remet a un article de les bases. És –sí, us ho podeu creure– l’article que valora la trajectòria de l’artista (en aquest cas, Toni Catany, el fotògraf de les Balears més reconegut internacionalment), la trajectòria de qui l’organitza (el Consell de Formentera, el qual se suposa que una institució pública de dimensió balear ha de tenir en consideració) i l’espai (a la petita de les Pitiüses hi ha la sala que hi ha, entre d’altres coses perquè la resta dels balears no els hem finançat encara una sala millor, quan els formenterencs han pagat i paguen les de les altres illes). Idò no, per a l’IEB res d’això és prou digne per col·laborar-hi. Que s’ho facin mirar.

Com s’han de fer mirar, els responsables de l’IEB, que d’una convocatòria de 300.000 euros per a la mobilitat i la projecció exterior, com és la d’enguany, només s’hagin concedit subvencions per un total de 80.000 euros, poc més del 25%, dels quals quasi el 30% –25.000 euros– van a una sola artista per a una exposició al País Basc. Per més inri, la immensa majoria de projectes subvencionats sorgeixen de Mallorca. Que s’ho facin mirar. L’any passat no ho feren millor. Es repartiren 12.000 euros d’una convocatòria de 200.000, és a dir, ni un 7%. Com es pot veure al BOIBdel passat 19 de gener, el 2020 deixaren fora una artista com Amparo Sard per no arribar al mínim. També és de fer-s’ho mirar.

Encara hi ha més. Segons el portal de subvencions de l’IEB, entre els requisits mínims es va posar fa uns anys que els artistes han d’haver fet almenys una exposició individual o participat en almenys tres col·lectives a les Illes Balears. Ara resulta que a la publicació al BOIB de les bases del 2021, que és la que legalment compta, això de les Illes Balears hi ha desaparegut misteriosament. S’ha de facilitar que hi entri qualcú que no complia aquest requisit?

Així les coses, i amb uns jurats per a la resolució de les convocatòries que no són públics o que no existeixen, com volen que no hi hagi les sospites d’interessos, d’amiguisme, de capelletes vàries i de nul·la professionalitat en els criteris i la manera d’atorgar les subvencions de l’IEB? N’hi ha que no poden mirar cap un altre costat. Les resolucions estan firmades pel president de l’IEB, també conseller de Cultura, Miquel Company. Segurament no en sap res, però la màxima responsabilitat és seva. 

stats