30/12/2022

Intel·ligència Artificial: massa intel·ligent?

3 min

La intel·ligència artificial (IA) és una disciplina de la informàtica que se centra en la creació de màquines intel·ligents que poden executar tasques que normalment requereixen una intel·ligència semblant a la humana, com ara aprendre, resoldre problemes i prendre decisions. Hi ha molts tipus diferents d'IA i es poden aplicar en una gran varietat de camps, com ara la salut, les finances, el transport i l'educació.

Una de les aplicacions més notables de la IA en el camp biomèdic és en la predicció del plegament de proteïnes. Les proteïnes són molècules complexes que tenen un paper important en el cos humà, i entendre com es pleguen és clau per entendre moltes malalties i desenvolupar nous tractaments. En el passat, predir el plegament de proteïnes comportava un procés molt llarg i laboriós. Però, amb l'arribada de la IA, els investigadors han pogut utilitzar algoritmes d'aprenentatge automàtic per accelerar el procés significativament.

Un dels grups de recerca més rellevants en aquest camp és l'equip de DeepMind –de Google–. Ha fet un algoritme d'aprenentatge automàtic anomenat AlphaFold, que ha estat capaç de predir el plegament de proteïnes amb una precisió que es creia anteriorment inassolible. A més de DeepMind, hi ha molts altres grups de recerca i institucions que treballen en la predicció del plegament de proteïnes, com ara el Max Planck Institute for Molecular Genetics i la Universitat de Cambridge.

Mirant al futur, hi ha moltes possibilitats emocionants per a la IA en el camp biomèdic. Per exemple, els investigadors treballen en el desenvolupament de sistemes IA que puguin analitzar imatges mèdiques i diagnosticar malalties, com ara el càncer, amb més precisió que els metges humans. A més, la IA podria ser utilitzada potencialment per dissenyar nous fàrmacs i tractaments basats en l'anàlisi de grans quantitats de dades genètiques.

Ara, aturem! Què us sembla si us dic que els quatre paràgrafs anteriors han estat escrits per una IA interactiva que executa i contesta qualsevol ordre i pregunta que li puguis fer? L'eina es diu ChatGPT, del laboratori de recerca en intel·ligència artificial OpenAI –creadors també de l'eina DALL-E, que executa imatges a partir de textos–. Simplement demanant-li que escrigui un assaig científic en català, explicant què és la intel·ligència artificial i les seves aplicacions més conegudes en el camp biomèdic, ChatGPT ha generat el que acabeu de llegir. També li he demanat que es presenti a ella mateixa:

"Com a model de llenguatge gran entrenat per OpenAI, soc un exemple de les capacitats de la IA. Vaig ser entrenat amb un conjunt de dades de milions de paraules i puc generar text semblant a l'humà sobre una gran varietat de temes. No tinc la capacitat de pensar ni percebre el món de la mateixa manera que un humà, però puc proporcionar informació i assistència basant-me en el meu coneixement existent. [...] Vaig ser entrenat el 2021 i el meu coneixement es basa en informació i recursos que eren disponibles en aquell moment."

A banda de desenvolupar les tecnologies d’IA per al nostre benestar i perquè ens ajudi a resoldre limitacions actuals en àmbits com la biomedicina, caldrà demanar-se quines poden ser les conseqüències del seu ús en la nostra quotidianitat, a la nostra feina, als nostres drets i obligacions i, sobretot, a la nostra privacitat. Tampoc s'ha de deixar sense afrontar tota la càrrega ètica que pot comportar aquest ús de la IA en les seves distintes aplicacions. De moment, podem conversar-ho amb ella.

Científic
stats