Opinió01/06/2019

Els hotelers han d’entendre que ja no comanden i els convé no insistir-hi

Els darrers mesos, i en tendència creixent a mesura que s’acostaven l’abril i el maig electorals, els hotelers de les Illes Balears deien que hi havia “molta incertesa” amb vista a la temporada alta. Qualificaven la situació de “molt difícil”. A les fires turístiques de Fitur i la ITB de Berlín, llançaven constants veus d’alarma per una baixada preocupant de reserves que el Govern corregia a l’alça. Els grans empresaris de l’hoteleria admetien davant la premsa estar “espantats” pel descens de reserves detectat. Les polítiques del Pacte d’esquerres n’eren, per ells, les culpables: un impost turístic que algun dels més grans hotelers no dubtà a qualificar d’“ecofarsa”, la Llei del tot inclòs i altres mesures destinades a preservar el territori d’una ocupació que no és sostenible. A la mateixa ITB, la patronal d’Eivissa i Formentera reclamà l’eliminació de l’impost turístic que, deien, allunya els turistes de les Illes, i asseguraven que els touroperadors germànics “preveuen una baixada del 15% del turisme alemany”. Alhora, però, aquests touroperadors pronosticaven una bona temporada.

Totes aquestes declaracions es demostra ara que estaven pensades en clau electoral i varen ser aprofitades per formacions de dretes per fer campanya. Tot just han passat les eleccions, les previsions han canviat i els hotelers ja preveuen uns bons resultats, en la mateixa línia de l’any passat, per a la temporada que acaba de començar. Així i tot, alguns no s’han estat de declarar quin partit, entre els que poden formar govern, volen que assumeixi la gestió turística. Si l’alarma creada abans del 26-M era un intent molt poc ètic d’influir en els resultats electorals, continuen amb la seva voluntat de comandar apuntant a un partit per conduir la política turística i rebutjant la resta. Si, a més, tenim en compte els moviments que han fet per posar els seus candidats, ens trobam amb la confirmació que aquest empresariat que, en llargues èpoques, ha fet i desfet en aquestes illes, no vol amollar el comandament.

Cargando
No hay anuncios

Els hotelers haurien d’entendre que ja no comanden, que la societat no vol que ens comandin. Haurien d’aprendre a respectar la voluntat de la ciutadania i els resultats dels seus designis per al govern del país. És més, ho haurien de fer també perquè els convé. L’actitud que han mantingut al llarg de les darreres dècades, i la constatació que encara volen mantenir-la, ha creat una profunda desafecció cap als hotelers i un rebuig generalitzat vers les seves pràctiques. I això no ajuda a afrontar el futur del model turístic, que necessita repensar-se i fer-ho entre tots.