25/12/2022

Felip VI no té qui l'escolti

3 min
El rei Felip VI ahir durant el tradicional discurs de la nit de Nadal.

BarcelonaFelip VI no té qui l'escolti. Després d'anys de mirar cap a una altra banda amb les coses de la Corona, ara el que es porta és tapar-se les orelles i xiular. Les reaccions aquest diumenge al seu discurs de la nit de Nadal, en què va apel·lar a la "responsabilitat" dels partits, han estat una exhibició més de la capacitat dels partits estatals de portar l'aigua al seu molí. Un rere l'altre, PSOE, PP, Ciutadans i fins i tot Vox han sortit a aplaudir el discurs del monarca i a donar-li la raó sense que cap d'ells s'hagi sentit interpel·lat per les seves paraules, en què demanava una "reflexió profunda" sobre el bloqueig a l'estat espanyol i avisava que "la convivència" estava en joc si no s'hi posava fre. Tothom hi està d'acord però ningú en té la culpa. La màgia de Nadal.

Bé, per ser justos, sí que hi ha algú que en té la culpa. Els altres. Aquest ha sigut el missatge implícit de les reaccions dels partits espanyols des d'aquest dissabte a la nit, començant pel líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, guanyador aquest any de la tradicional cursa per ser el primer a reaccionar al discurs del rei i que ha sigut també el primer a utilitzar les paraules de Felip VI per falcar la posició del seu partit: "Compartim el gran discurs del rei en defensa de la Constitució, el llegat de la Transició i la fortalesa de les institucions davant els desafiaments que afrontem. Confiem en Espanya i en el futur que podem construir units", ha piulat a través del seu compte de Twitter. Ni una paraula del bloqueig -inconstitucional- de la renovació del Consell General del Poder Judicial, esclar, i apel·lacions a un "futur" -post Pedro Sánchez, s'entèn- on ja sí que es pugui fer alguna cosa.

Reaccions calcades des de Vox i Ciutadans, que han agraït a Felip VI que receptés "unitat, convivència i unes institucions fortes". Perquè ja se sap que l'insult constant des de la tribuna del Congrés i l'abús dels tribunals -el regal de Nadal avançat de Vox a Sánchez va ser divendres, quan va presentar una querella contra ell per rebel·lió- fortifica la democràcia.

Però també des del cantó del PSOE s'han fet el desentès davant les crides de Felip VI. La reacció dels socialistes ha estat també la d'aplaudir la figura del cap d'Estat per la seva consciència dels "reptes del país", i per haver percebut que "només des de la unitat, el respecte a la Constitució i la integritat de les institucions en temps difícils Espanya pot avançar". Difícil trobar les set diferències amb els missatges de PP, Cs i Vox, més enllà de la crítica implícita que es desprèn de la frase "respecte a la Constitució" en un moment en què el PSOE es passa el dia qüestionant que el PP no compleixi la seva obligació de renovar el CGPJ.

La nota discordant l'ha posat Íñigo Errejón, l'únic que des de Madrid ha admès que el rei no donava la raó a la seva tesi: "Anomenar polarització al segrest de les institucions és escollir", ha lamentat.

Retrets des de Catalunya

I si a Madrid la cursa per ser el primer a reaccionar al discurs del rei és una tradició, a Catalunya el que no falla és que la resposta al discurs del monarca arribi sempre des de l'homenatge a Francesc Macià, mort un dia de Nadal de fa 89 anys. La litúrgia sempre és la mateixa: ofrena floral a la tomba, missatge reivindicant el llegat de l'expresident i refermant el compromís amb la independència i dard al rei en declaracions després als mitjans. Aquest any no ha estat una exepció, i amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, al capdavant, des del cementiri de Montjuïc s'ha criticat que Felip VI demani prestigiar les institucions quan la Corona és, ara mateix, una de les que arrossega més descrèdit.

stats