08/07/2022

El desbordament

3 min

L’Institut Balear d’Estadística, Ibestat, ha fet públic un informe que reflecteix amb la fredor i la cruesa dels números l’augment sostingut de la pressió humana a les Balears. Som cada vegada més habitants des de fa 25 anys, però és en els darrers cinc que el fenomen s’ha disparat fins a un nivell preocupant. L’agost de 2017, amb 2.071.124 habitants en un sol dia, és fins ara el rècord de pressió humana, però les dades de l’Ibestat fan preveure que enguany podrà ser superat, i possiblement no de poc: de moment, el mes d’abril ha estat el més populós de tota la història de les Balears, amb més d’un milió i mig d’habitants en un sol dia, concretament 1.540.580 persones. Segons el mateix informe, de l’any 1997 ençà (és a dir, en els darrers 25 anys) la pressió humana a Balears ha augmentat un 63%.

Quasi al mateix temps, el lobi conegut com Exceltur (síncopa de l’Alianza para la Excelencia Turística, un nom senzill per a una entitat presidida pel sempre discret Gabriel Escarrer) adverteix, a través del seu vicepresident, José Luis Zoreda, que aquest estiu patirem caos aeroportuaris, a Son Sant Joan i als principals aeroports d’Aena. El motiu serà, en gran mesura, el Brexit, que ha convertit en extracomunitaris tots els turistes britànics que, fins l’any passat, venien aquí en qualitat de ciutadans de la Unió Europea. Ara ja no ho són, i això els obliga a passar per uns controls de passaport que es veuran desbordats, amb les consegüents incidències (caos) en els horaris de sortida i arribada dels vols. El vicepresident d’Exceltur exposava aquest vaticini amb una naturalitat resignada i un punt desconcertant, com qui es refereix a una catàstrofe natural que no pot ser evitada. Si aquest mes de juliol, o el d’agost, us quedau tirats a l’aeroport de Mallorca o en algun altre de la Península, amb aquella ràbia sorda i amb la perspectiva d’acomiadar-vos de les vostres vacances sense haver-les arribat a gaudir, sempre ho podeu agrair al ja ex-primer ministre Boris Johnson, que va fer tot el possible perquè això succeís.

El fet és que tant les dades –alarmants– de l’Ibestat com els presagis –funestos– d’Exceltur deuen ser qualsevol cosa menys una demanda ecologista o esquerranosa. Si encara queda algú amb humor per negar la massificació i la saturació de les Balears, no només durant els mesos de temporada alta, sinó també durant tot l’any, pel que fa a les possibilitats de trobar un habitatge i accedir-hi, endavant amb el seu negacionisme. Quasi tots els que continuen defensant, contra tota evidència, que aquesta massificació i aquesta saturació no existeixen, ho fan moguts, encara, pel desig de fer rajar encara una mica més la mamella dels doblers fàcils, els que provenen del turisme de masses i l’especulació urbanística.

No volen adonar-se que tots dos fenòmens s’han convertit en amenaces serioses per a tothom, també per al turisme. Està bé que el Govern balear hagi fet la llei turística (que justament també es coneix com a llei de canvi de model) i que el 2019 declaràs l’emergència climàtica abans que ningú, però això només són punts de partida que no aniran enlloc si no van acompanyats de mesures més contundents i a curt i mitjà termini. Aquests (la sobreexplotació, la sobrepoblació i l’especulació) són els problemes més urgents que tenen les Balears: tan urgents que n’hipotequen el futur, i no el futur llunyà, sinó l’immediat. És cert que, segons Marga Prohens, ara el PP és un partit ecologista, tot i que “sense imposicions”. Però el Govern, tot i ser aquest un any electoral, s’hi ha de posar sense més dilació.

Sebastià Alzamora és escriptor

stats