OPINIÓ
Opinió11/03/2020

Comiat sentimental

Guillem Frontera

EscriptorEra d’aquestes persones que, un cop conegudes, ja ocupaven un lloc preferent en els teus pensaments. La seva vida poblava la vida dels altres amb la seva ciència i la seva curiositat omnívora; també amb un anecdotari que requeriria bones memòries i molt de paper per ser recollit a l’engròs. Un capítol especialment dens i definitori dels seus treballs i els seus dies tendria a veure amb els equins, començant per la primera vegada que s’encamellà, de ben nin, dalt d’un ase frenèticament lasciu fins als seus maneigs com a propietari d’egües i cavalls. Valdria la pena recordar que un any -darreries dels 90- que va anar –n’era assidu- al Grand Prix d’Amérique, a Vencennes, París, va fer senyes a na Magdalena durant la subhasta d’un cavall mal de pagar. Aquestes senyes foren interpretades com a l’oferta més alta d’un postor, i sense voler es va trobar amo de la bèstia. Per arreglar-ho va haver de posar en joc totes les seves habilitats dialèctiques i treure el millor dels seus interlocutors.

La seva passió per la cavalleria de competició ens va arrossegar, a uns quants amics, a l’edició del Gran Prix d’Amérique del 1999. Home de cartera poderosa, passava pena que els pobres de la comitiva no poguéssim dur el seu ritme de despesa, i es passava mitja vida cercant els restaurants que creia assequibles fins i tot per a servidor. Així, va obrar el miracle de menjar malament a París –pels mateixos preus que ens haurien cobrat alguns restaurants de bona anomenada. Era caparrut. El dia de Vincennes ens va fer jugar segons les seves previsions: hauria estat la ruïna total si na Magdalena no hagués imposat la seva intuïció. Ens rescabalàrem de les pèrdues, i així, amb l’esperit reconfortat, vàrem poder gaudir de l’emocionant espectacle dels grans trotadors del certamen. Va guanyar Moni Maker, un cavall americà d’una potència i d’una bellesa mitològiques –surt a la Viquipèdia i va morir fa sis anys. Una llegenda per als cavallistes de tot el món.

Cargando
No hay anuncios

Vull dir amb això que va viure la seva passió ben a lloure i, sobretot, com un espai de trobada amb velles i noves amistats. L’amistat també era una altra de les seves passions, com la pintura. I com la ciència, terreny en el qual va fixar el seu ‘hit parade’, aquesta mania que aplicava a totes les coses: quins eren els millors pintors de Mallorca, quins eren els més cotitzats, etc. La ciència no li va presentar problemes: al capdamunt de la llista dels grans homes de la història hi va situar Charles Darwin i feu que la UIB el festejàs el 2009 pel segon centenari del seu naixement.

Era així, en Xesc Bujosa, i ara ja no el canviarem. M’agrada imaginar-lo amo i senyor d’una vasta plana de farratges, amb els cavalls i les egües més elegants, pasturant sota un sol benèvol com el de les nostres primaveres.