OPINIÓ
Opinió11/10/2019

Carme Riu i la massificació

i
Joan Miralles

SociòlegFa poc més d’una setmana, la consellera delegada de Riu Hotels, i sembla que ‘en funcions’ del Govern, Carme Riu, manifestà que s’ha de limitar el nombre de turistes perquè vivim en un territori limitat. A priori, una bona notícia, si no fos perquè en cap cas planteja cap mesura de contenció i/o decreixement per al sector hoteler. Podria haver proposat lluitar contra la sobreocupació hotelera amb més inspeccions, demanar més sentit comú al sector o que els menors de 12 anys computin com a plaça per reduir la capacitat allotjativa dels hotels i, per tant, la pressió turística a l’estiu, però no ha estat així.

No debades, això suposaria acceptar que els seus hotels són corresponsables de la massificació i que, per tant, han de ser partícips a l’hora de mitigar els impactes del turisme. Per això, prefereix centrar les seves propostes a posar límits a la competència, prohibint tot el lloguer turístic i liquidant l’ecotaxa. El primer era d’esperar, però sorprèn que vulgui eliminar un impost que, a més de mitigar una part dels impactes negatius que genera, pot ajudar a regular el flux turístic i, per tant, la pressió turística de l’estiu.

Cargando
No hay anuncios

Abans de fer propostes estaria bé ser conscient de les mètriques que ens poden ajudar a entendre la massificació. Segons l’Ibestat, al mes d’agost, el de màxima ocupació, el 73% dels turistes enquestats manifesta que s’allotja en hotels o similars; un 11,3%, en allotjaments turístics; un 8,87% són turistes residents (tenen segona residència a l’illa), i un 8,87% va a casa d’amics. Una xifra que, a més de deixar clar qui du més persones a l’illa, atorga al sector hoteler més pes que el que tenien el 2016, quan els turistes allotjats a hotels representaven el 66,4%.

L’anterior no és casual: mentre que el nombre de pernoctacions ha baixat un 4,73% respecte del 2016, resulta que el nombre de turistes que va a hotels ha crescut un 9,8%. Per contra, els qui es decanten pel lloguer turístic s’han reduït un 27%. Aquest decreixement no es deu a un canvi en la demanda, sinó a l’aprovació de la Llei turística de 2017, que deixà la major part dels propietaris d’habitatges turístics a plurifamiliars fora possibilitat de regulació.

Cargando
No hay anuncios

La massificació i la saturació són fruit del model econòmic, de la suma de tots els humans que vivim a l’illa, siguin o no residents. Per tant, és important cercar amplis consensos sobre quines illes volem d’aquí a 20 anys. Està bé que la senyora Carme Riu, o el sector hoteler, es preocupi per la problemàtica mediambiental, però facem-ho a consciència sense derivar responsabilitats.

Mirem a llarg termini i no oblidem que tot i la remuntada dels mercats competidors, l’Organització Mundial del Turisme (OMT) preveu un creixement del turisme internacional de prop d’un 3% o un 4%. anual. No badem, podem triar entre continuar creixent en quantitat de turistes i d’habitants (300.000 en deu anys, segons les darreres estimacions) o fer-ho en valor afegit. De tots nosaltres depèn, també del sector hoteler i de tots aquells que amb la seva actitud li donen corda.