La investidura de Pedro Sánchez

Rufián avisa a Sánchez que ja no té Ciutadans: "No se la jugui"

El portaveu republicà ha donat la "benvinguda" a Junts a la via del diàleg i la negociació

2 min
El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, en la seva intervenció a la cambra aquest dimecres

BarcelonaPer segona vegada consecutiva, Esquerra permetrà que Pedro Sánchez sigui president del govern espanyol. Ho va fer fa quatre anys a canvi d'obrir una taula de diàleg entre la Generalitat i la Moncloa, i ho farà aquesta vegada a canvi d'una llei d'amnistia, del traspàs de Rodalies i de la condonació de part del deute del FLA. Ara bé, l'escenari actual ha canviat respecte al del 2019 i Gabriel Rufián ha pujat a la tribuna del Congrés amb un missatge per a Pedro Sánchez i un altre per a Junts. Al candidat del PSOE a la investidura l'ha avisat que, a diferència de fa quatre anys, aquesta vegada no hi ha Ciutadans al Congrés i, per tant, el PSOE no té cap majoria alternativa. "No se la jugui", li ha advertit -en un discurs que va fer en castellà, excepte una part en català-. I a Junts, Rufián els ha donat la "benvinguda" a l'estratègia de diàleg amb l'Estat. Un missatge, això sí, embolcallat de retrets. "Els prometo que quan el PSOE els intenti enganyar no direm mai que la culpa és de vostès. Sempre direm que la culpa és de qui és, del PSOE. I els ajudarem a fer que no passi", ha afirmat: "El compliment dels acords serà molt més complicat que fer un tuit".

Gabriel Rufián: "El compliment dels acords serà molt més complicat que fer un tuit"
Gabriel Rufián: "No és que no tinguem fe, és que tenim memòria"

La setmana passada, ni el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ni la portaveu republicana, Raquel Sans, van fer sang davant l'acord de Junts per investir per primera vegada Pedro Sánchez. Ha estat aquest dimecres i desobeint la seva màxima, que assegura que no parla de Junts, quan Rufián ha passat comptes amb el partit de Carles Puigdemont. "Diuen que han aconseguit un acord històric. Han aconseguit una amnistia anunciada fa dues setmanes", ha dit. El portaveu republicà també ha recriminat als juntaires que hagin presentat com a innovador que el PSOE hagi "reconegut el conflicte polític" de Catalunya: "El PSOE ho va reconèixer el 2019".

Exigeix compromís a Sánchez

Un cop més, Gabriel Rufián ha reivindicat que de la taula de diàleg en va sortir la fi de la repressió i ha augurat que "potser", de cara al futur, serveixi perquè es convoqui un referèndum. Un missatge que Sánchez no ha assumit, sinó que ha insistit en el diàleg per superar la "fractura social" a Catalunya i superar també l'estratègia "immobilista" del PP. El líder socialista ha apostat per arribar a un "acord ampli que inclogui el màxim de la societat catalana" i que s'emmarqui dins la Constitució. Sense dir-ho, també s'ha refermat en la seva aposta per l'amnistia com un "pas més" en la desjudicialització del conflicte.

Abans d'acabar el debat, la portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha demanat a la presidenta del Congrés, Francina Armengol, que retiri del diari de sessions el que ha dit Rufián sobre la judicatura espanyola. El portaveu republicà ha parlat de "guerra judicial" i ha apuntat directament al jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón, que instrueix el cas de Tsunami Democràtic i els CDR.

stats