28/05/2014

Els republicans tornarien a triar entre CiU i tripartits

BarcelonaOriol Junqueras estava content diumenge. El resultat era l’ideal. ERC guanyava homogèniament i sense ofendre CiU, que no perdia vot, mantenia percentatges i obtenia dos escons (un per a CDC i un per a Unió) que li asseguraven la pau interna. Els republicans expliquen que la tendència (i els resultats) de les europees del 25 de maig no es pot extrapolar directament a les municipals. El context local influirà de manera decisiva i la participació serà molt diferent. Si es miren percentatges, ERC s’ha menjat molt espai electoral del PSC, sobretot a l’àrea metropolitana i les grans capitals, on va aconseguir històriques primeres posicions. Va guanyar a les quatre capitals i a 19 caps de comarca més. El dubte és si amb una participació més alta, els votants seguirien confiant en un percentatge semblant en els sobiranistes o la bossa abstencionista tornaria a fer-ho de manera notable en PSC i PP, els grans derrotats de diumenge.

Si es traslladen els resultats de les europees al Parlament o a les municipals que s’han de celebrar d’aquí un any, el mapa quedaria capgirat. Per començar perquè el 2011 ERC, en declivi després del seu pas pel Govern i de cinc anys de tensions entre els diversos sectors del partit, es va quedar fora dels grans ajuntaments. Només a Barcelona, on Jordi Portabella va pactar amb Joan Laporta i Reagrupament alhora, van mantenir-se al ple, tot i que amb uns exigus dos regidors.

Cargando
No hay anuncios

Al Parlament, ERC obtindria 40 escons i, si bé quedaria lluny de la majoria absoluta i també li seria molt complicat intentar governar en solitari, podria mirar a dreta i esquerra per formar majories i, aquest cop, liderar-les, a diferència del que li passava abans. Coalitzant-se amb CiU a la cambra passarien de l’actual suma de 71 escons (3 per damunt de la majoria absoluta) a 76 i amb els seus antics socis d’esquerres, el PSC i ICV-EUiA, en serien 74.

Als ajuntaments passaria el mateix. Tarragona, la capital amb menys pes del sobiranisme i, en menys mesura, Barcelona posarien la nota discordant. ERC seria primera força política a Barcelona, Lleida, Tarragona i Girona, on obtindria la majoria més folgada. Els republicans -que el 2011 es van quedar fora del consistori per un vot- han triat una candidata popular, l’escriptora i exdiputada Maria Mercè Roca. Caldria veure si d’aquí un any té tanta predicació a Girona com Josep-Maria Terricabras. CiU i ERC sumarien 18 dels 25 seients del ple gironí, i 15 dels 27 a Lleida. A Barcelona 20 dels 41, però no hi hauria una majoria natural alternativa. A Tarragona, 11 de 27.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa als tripartits, serien possibles a Barcelona (21 seients), Girona (15) i Lleida (14). A Tarragona, en un ple hiperfragmentat, quedarien a un regidor de l’absoluta.

Anant junts, mateixos escons

Cargando
No hay anuncios

En precampanya CDC va buscar una llista unitària amb ERC. Les enquestes ja van detectar que no acabava d’engrescar els votants. I el cert és que, sumant els vots, el sobiranisme no hauria tret més eurodiputats. CiU i ERC juntes en tindrien 4 i amb ICV-EUiA 5. És política ficció, però dóna pistes.

La Diputació de Barcelona, també

Cargando
No hay anuncios

Els plens de les diputacions també patirien un sotrac. A Barcelona, per exemple i segons fonts de l’ens, les sumes i restes als partits judicials amb els vots obtinguts també en donarien a ERC el control. El partit d’Oriol Junqueras tindria 17 dels 51 diputats, CiU -ara al govern- 14, el PSC 9, ICV-EUiA 6, el PP 3 i C’s 2. ERC podria governar en solitari amb CiU o amb el PSC. Una remota majoria que deixés fora del govern els republicans, articulada entorn de CiU, obligaria a comptar alhora amb el PSC i el PP o amb els socialistes i ICV-EUiA.