Jocs Olímpics

Queralt Castellet fa història penjant-se la medalla de plata als Jocs d'Hivern de Pequín

La sabadellenca s'ha convertit en la primera esportista catalana que guanya un metall en uns Jocs d'Hivern

5 min
Queralt Castellet, a l'esquerra, al podi de Pequín 2022

BarcelonaLa sabadellenca Queralt Castellet ha fet història als Jocs d'Hivern de Pequín al penjar-se la medalla de plata en la prova de halfpipe de surf de neu que s'ha disputat aquest dijous a Zhangjiakou. Per primer cop, un esportista català ha guanyat una medalla als Jocs d'Hivern. Aquesta és tot just la cinquena medalla espanyola en uns Jocs d'Hivern, la primera catalana. A part, el nord-català Martin Fourcade, nascut a Ceret, havia guanyat cinc medalles d'or en la prova de biatló amb França.

Nascuda fa 32 anys a Sabadell, Queralt Castellet arribava en "el millor moment" de la seva carrera, segons deia ella mateixa, als seus cinquens Jocs. Ha sumat 90,25 punts en la segona mànega –la seva millor baixada– i s'ha quedat a 3,25 de la nord-americana Chloe Kim, campiona mundial que aquest dijous ha revalidat el títol olímpic. La japonesa Sena Tomita (88,25) ha obtingut la medalla de bronze. Kim, campiona ara fa quatre anys i gran dominadora de l'especialitat, no ha fallat i ha posat en escena tots els seus trucs. "És una bomba d'energia", ha admès Castellet sobre Kim. Però la vallesana tampoc ha fallat i ha aconseguit fer realitat el seu últim somni, després d'una carrera plena d'èxits. "Encara no m'he fet a la idea, la veritat, feia molt de temps que hi somiava" ha dit.

"Estic emocionada, estic molt feliç. Ha sigut un dia increïble, he aconseguit la medalla", afegia Castellet en declaracions a la Federació Espanyola d'Esports d'Hivern. "Ha sigut increïble. He començat una mica malament i després m'han vingut tots els nervis, però he sigut capaç d'aconseguir la ronda que volia, a la segona; una ronda per la qual he estat treballant molt, molt de temps. Molts anys. Estic molt feliç", ha dit la sabadellenca després de penjar-se la medalla. En el seu debut olímpic, el 2006 a Torí, va acabar en la 26a posició; el 2010 va pujar fins a la 12a, i el 2014 fins a l'11a. Ara fa quatre anys va ser 7a i avui, finalment, segona.

De totes les finalistes, Castellet era la més veterana, amb 32 anys. "La motivació d'aprendre cada dia de la muntanya i de la mateixa competició m'ha permès arribar fins aquí, amb tanta energia per a aquests Jocs. I per als Jocs següents, també", ha dit, fixant-se com a meta ser el 2026 als Jocs de Milà-Cortina d'Ampezzo. "Si et dediques al que és la teva passió, aquesta força és imprescindible. Realment em sento molt afortunada. Si pogués, no ho deixaria de fer mai. Competint és quan m'ho passo millor, i ara és quan més estic disfrutant del meu riding. N'estic gaudint un munt. Al migtub, fora de pista, a la muntanya... Per això tinc la força de continuar fent-ho, perquè realment m'encanta", explicava la vallesana, que també practica powder, una especialitat de l'esquí en què cal fer-ho fora de les pistes sobre neu verge.

Queralt Castellet en acció durant la final dels Jocs.

A la prova de migtub, els jutges valoren els trucs que fan les esportistes en funció de la dificultat, altura o originalitat dels salts. I esclar, la millor ha sigut Chloe Kim, que va voler participar en els Jocs del 2014, quan sumava uns quants èxits, però la van deixar fora perquè tenia 13 anys. Avui ha revalidat el títol olímpic sumant 94 punts en la primera baixada. Ningú s'hi ha acostat, després. A la prova, les finalistes tenen tres oportunitats, i la millor nota és la que preval. En canvi, Castellet no ha sortit endollada i ha sumat tot just 69,25 punts, la millor setena puntuació. La catalana s'havia classificat per a la final amb la millor quarta puntuació i ha fet el seu millor exercici en la segona baixada, on els seus salts, que ha treballat molt gràcies al seu nou entrenador, Danny Kaas, li han permès pujar fins a la segona posició amb un total de 90.25 punts. A la tercera baixada les posicions no s'han mogut. La japonesa Sena Tomita ha sigut tercera, per davant de la seva germana Ruki, que ha sigut cinquena. Federada al Club Esportiu Masella Team, Castellet ha tocat el cel gràcies a una segona baixada on ha desplegat tots els seus trucs, arribant a volar quatre metres per sobre del migtub amb trucs com els Switch Bs 5 Mute, Cab 7 Melon, Fs Air Indie grab, Bs 9 Mute i Fs 9 Melon. “Somiava amb això des de Torí 2006, quan vaig veure a les noies al podi i vaig dir, jo vull estar allà. Tenia 16 anys. M’ho vaig plantejar i no he deixat de lluitar fins avui, i aquí seguiré. Estic fent el millor snowboarding que he fet mai i el més important és que l’estic gaudint més que mai. És el meu millor moment” deia riallera, mentre de matinada, a Sabadell, els seus pares ploraven emocionats.

"Són molts anys de feina i sacrifici, és mitja vida perseguint-ho, i quan passa costa creure-s'ho. Hi ha moltes persones al darrere, i em sento agraïda per tot el suport i molt orgullosa. Soc molt feliç, gaudeixo cada dia a la neu", ha explicat Castellet, que ha admès haver-se tret un pes de sobre al veure la puntuació que la situava segona. "Guanyar la medalla no era una càrrega difícil de portar, era un objectiu. Ha costat, però les coses bones solen costar", ha afegit.

Castellet s'ha proclamat medallista de plata d'un esport que no té cap instal·lació als Pirineus –com és el halfpipe, en el surf de neu–, motiu pel qual va marxar a l'estranger ja ben jove, a Nova Zelanda i als Estats Units, per poder entrenar-se i competir. Filla d'una família apassionada de la muntanya, de petita també havia fet gimnàstica, però un cop va descobrir que hi havia competicions de snowboard s'hi va apuntar. Amb 15 anys va guanyar la primera competició, i va entendre que tocava marxar fora si volia viure d'aquest esport. Van ser anys durs, lluny de la família, en què va patir la mort del seu entrenador i parella sentimental, Ben Jolly, el 2015. Castellet l'havia conegut a Wanaka, a Nova Zelanda, i van començar a treballar plegats. Ell la va convèncer per passar mig any al sud de Nova Zelanda i mig any als Estats Units per entrenar-se per ser més competitiva. El 2015, però, just quan Castellet vivia un moment esportiu dolç, a Jolly van diagnosticar-li un tumor de cervell, fet que la va portar a meditar deixar l'esport. Però s'hi va tornar a posar, amb l'entrenador Benny Bright. Ara fa uns mesos que té un altre entrenador, Danny Kaas, amb qui ha millorat els salts i una forma de baixar, el switch.

Castellet ja va ser la primera esportista de l'estat espanyol a guanyar una medalla d'or als X Games i ha participat en vuit Campionats del Món. Fins ara les seves grans fites havien sigut la medalla de plata al Mundial de Kreischberg (Àustria) el 2015 i la medalla de bronze en els últims mundials a Aspen (Estats Units). Amb sis victòries a la Copa del Món, sumades a una medalla d'or i dues plates als X Games, la sabadellenca pot alçar el cap mirant un palmarès que li ha costat molt aconseguir.

stats