Info/gràfica

A quatre rodes: els vehicles més memorables de la història del cinema

Hollywood ha donat forma a la nostra visió de com hauria de ser, sonar i funcionar un cotxe

i
Anna Gonçalves Cerqueira
6 min
Els cotxes més icònics de la història del cinema

La relació entre l’automòbil i el cinema es remunta als inicis de la indústria, tot i que des dels anys 70 la història del cotxe ha estat dominada per Hollywood. Les seves representacions dels automòbils han donat forma a la nostra visió de com hauria de ser, sonar i funcionar un cotxe. Segur que algun d’aquests vehicles icònics forma part d’alguna de les vostres pel·lícules preferides, ja que engloben des de pel·lícules per a nens fins a drames i comèdies per a adults.

Mercury Coupé (1949)

Rebel sense causa (1955)

1 Mercury Coupe

Refugi per al protagonista, l’utilitza per escapar de les pressions socials i familiars. La seva influència en la cultura popular s’estén més enllà de la pantalla al convertir-se en una icona de la rebel·lió juvenil i la recerca de llibertat a la societat nord-americana de postguerra.

Aston Martin DB5 (1964)

Goldfinger (1964)

2 Aston Martin

Aquest elegant automòbil s’ha convertit en una icona de James Bond. Equipat amb una varietat d’eines, com ara metralladores i plaques de matrícula giratòries, el DB5 és un símbol de sofisticació i aventura. 

Chitty Chitty Bang Bang

Chitty Chitty Bang Bang (1968)

3 Chitty Chitty Bang Bang

En aquest cas, aquest peculiar vehicle volador és el protagonista de la pel·lícula. El disseny extravagant i les capacitats màgiques d’aquest model han capturat la imaginació de l’espectador. 

Ford Coupé (1932)

American Graffiti (1973)

4 Ford Coupe

Símbol de la cultura hot rod i la nostàlgia dels anys 50 i 60. El Ford Coupé encarna l’esperit de l’època i la passió pels vehicles personalitzats i les carreres.

Greased Lightning (Ford Deluxe convertible, 1948)

Grease (1978)

5 Grease Lighting

Amb un estil retro i un potent motor, simbolitza la llibertat i la rebel·lia de la joventut dels anys 50.

XB GT Ford Falcon (1973)

Mad Max (1979)

6 Mad max

El disseny agressiu i la resistència en terrenys difícils condueixen el protagonista al món postapocalíptic de la pel·lícula. Aquest vehicle d’aspecte intimidant és una icona de l’acció i la supervivència.

Bluesmobile (Dodge Monaco, 1974)

Els Blues Brothers (1980)

7 bluesmobile

El mitjà de transport principal dels germans Jake i Elwood Blues, un antic cotxe de policia convertit en vehicle d’escapada, s’ha convertit en un símbol de la comèdia i la música blues, pel seu aspecte desgastat i la capacitat per fer acrobàcies impressionants.

Pontiac Firebird Trans-Am ‘Kitt’ (1982)

El cotxe fantàstic (1982)

8 Fantastic

És un personatge en si mateix per les seves funcions especials, com el mode de conducció autònom o la capacitat de parlar i de superar obstacles. És considerat una icona de la cultura automobilística i de la ciència-ficció, amb seguidors apassionats fins al dia d’avui. 

La furgoneta de l’Equipo A (GMC Vandura, 1964)

El equipo A (1983)

9 equipo a

Amb la seva pintura negra amb ratlles vermelles, aquesta camioneta GMC Vandura modificada és el vehicle emblemàtic de l’equip de mercenaris fugitius de la sèrie. 

Ectomobile (Cadillac Miller-Meteor, 1959)

Els caçafantasmes (1984)

10 Ectomobile

També conegut com a Ecto-1, aquest automòbil equipat amb una varietat d’equips de detecció paranormal és un símbol de la comèdia sobrenatural dels anys 80.

Delorean DMC-12 (1981)

Retorn al futur (1985)

11 delorean

Marty McFly, per viatjar en el temps, fa servir aquest automòbil esportiu amb portes d’ala de gavina. El seu disseny futurista ha convertit el Delorean DMC-12 en una icona de la cultura pop i la imaginació dels anys 80.

6000 SUX

Robocop (1987)

12 robocop

És un símbol de la decadència urbana i la corrupció corporativa a la pel·lícula Robocop. El disseny exagerat i la publicitat extravagant satiritzen la cultura del consum desenfrenat i la comercialització agressiva dels anys 80.

MINI Mark III 1000 (1974)

Mr. Bean (1990)

13 Mr Bean

Es va convertir en un element icònic de la imatge del personatge, com a símbol de la seva personalitat estrafolària i el seu esperit lliure. La sèrie i la pel·lícula van ajudar a elevar la reputació del cotxe Mini com un vehicle amb encant i caràcter. 

Ford Thunderbird (1966)

Thelma i Louise (1991)

14 thelma i loise

És el vehicle elegit per les protagonistes per al seu viatge per carretera cap a la llibertat. A mesura que avancen en el viatge, l’automòbil es converteix en un símbol de la seva fugida de l’opressió i la recerca d’independència i autodeterminació.

Ford Explorer XLT UN46 (1992)

Jurassic Park (1993)

15 jurassic park

Totterreny, amb un disseny robust i tecnologia punta, aquests vehicles són utilitzats pels visitants del parc temàtic de dinosaures a la pel·lícula.

Chevrolet Nova (1974)

Pulp fiction (1994)

16 chevrolet nova

Propietat del personatge de Vincent Vega, ha esdevingut un símbol de la cultura pop dels anys 90 pel seu estil retro i la seva presència en diverses escenes memorables.

Dodge Charger (1970)

The Fast and the Furious (2001)

17 fast and fruious

Un dels vehicles clàssics més destacats a la franquícia de pel·lícules The Fast and the Furious, pel seu potent motor i el seu aspecte intimidant.

Ford Anglia volador (1967)

Harry Potter i la cambra secreta (2002)

18 harry potter

Aquest automòbil volador, propietat de la família Weasley, es va convertir en un símbol de la màgia i la imaginació al món màgic de Hogwarts pel seu paper en les aventures del Harry i els seus amics.

‘Pussy Wagon’ (Chevrolet Silverado 2500, 1997)

Kill Bill: Vol. 1 (2003)

19 kill bill

Aquest camió modificat, propietat del personatge de Beatrix Kiddo, és una representació de la seva venjança i determinació a la recerca de justícia.

Black Tumbler (Batmòbil)

Batman begins (2005)

20 batman

Aquesta versió del vehicle del Batman té una aparença intimidant i capacitats avançades. El Tumbler ha esdevingut un dels Batmòbils més memorables de la saga.

Lightning McQueen

Cars (2006)

21 cars

El vehicle de carreres fictici més conegut arreu del món. La seva personalitat carismàtica ha esdevingut una icona de la cultura automotriu i una figura estimada tant pels nens com pels adults.

Volkswagen T2 Microbus (1971)

Petita miss Sunshine (2006)

22 sunshines

Aquest icònic furgó d’estil retro ha estat un símbol de la contracultura i la llibertat des dels anys 60, i la seva presència a la pel·lícula reforça el seu estatus com un símbol de la recerca de la felicitat i l’aventura a la carretera, i com a reflex de l’esperit aventurer i la unitat familiar dels Hoover.

Bumblebee (Chevrolet Camaro, 2007)

Transformers (2007)

23 bumblebee

Un dels Autobots de la franquícia de Transformers, per la seva aparença distintiva i el seu paper com a aliat valent dels humans, s’ha convertit en un dels personatges més populars de la sèrie.

Infografia al paper de l'ARA Diumenge
Mockup WEB
stats