Xarxes

Recuperats els comptes de X, entre ells el de l'ARA Balears, suspesos per una possible campanya d'extrema dreta

El grup Unga Reaction es vanta d'haver aconseguit diversos dels bloquejos, en una xarxa precaritzada de personal

3 min
El canal a Telegram d'Unga Reaction s'atribueix diverses de les suspensions de la xarxa X

BarcelonaRecuperats els comptes de X que havien estat suspesos aquest passat dimarts per una possible campanya d'extrema dreta. Dotzenes d’usuaris de la xarxa social X vinculats amb la comunicació han vist en les últimes hores com els seus comptes quedaven suspesos permanentment i sense avís previ. Alguns dels perfils afectats són els de l’Ara Balears, el portal Mèdia.cat, l’edició balear d’Eldiario.es, periodistes i divulgadors científics, especialment dones, a banda d'alguns perfils institucionals del govern illenc. Captures de pantalla aparegudes al canal de Telegram Unga Reaction, d'extrema dreta i negacionista, suggereixen que es pot tractar d’una campanya de falses denúncies premeditada, perquè alguns usuaris s'hi vanten d'haver provocat diverses de les suspensions.

X permet la denúncia dels comptes que infringeixen les normes i una acció coordinada podria permetre que una batuda d’usuaris pugui provocar el bloqueig de qualsevol compte. Altres usuaris suggereixen que darrere de l'onada de suspensions hi podria haver una errada tècnica, ja que el patró no és del tot evident.

El problema és que X, des de la compra del servei per part d’Elon Musk, ha vist delmada la seva plantilla en un 75% i el departament de moderació és un dels que més han patit la tisora. Això fa que, a hores d'ara, els usuaris afectats –que clamen que no han incomplert el codi de conducta– no hagin rebut cap resposta a la seva apel·lació, més enllà d’un missatge automatitzat que els informa de la suspensió permanent del compte, sense donar opció a rèplica o reclamació. L’ARA i El Periódico de España han intentat contactar amb el servei de premsa d'X, que no ha donat cap resposta a la sol·licitud d’informació, més enllà d’un lacònic “Ara ocupats. Prova-ho més tard, sisplau”, que, tanmateix, és un avenç respecte a la resposta tradicional anterior: l’emoji de la tifa.

En el camp de la divulgació científica, algunes de les afectades són Ana Bayes (matemàtica), Sara Robisco (experta en IA), Diana Aceves (professional de la indústria tecnològica) i Blanca Molto (activista en favor de l’habitatge social). El perfil Unga Reaction va ple de continguts negacionistes de les vacunes i sovint reprodueix notícies sobre crims on subratlla l’origen de qui els perpetra, si és estranger. L’observatori periodístic Mèdia.cat ja va patir un ciberatac fa unes setmanes, precisament just després de publicar el pròleg del nou Anuari, on el president de l’entitat, Enric Borràs –també subdirector de l’ARA i un altre dels afectats per la suspensió de comptes–, reivindicava el periodisme antifeixista per fer front a l’extrema dreta.

“El més greu és la inacció per part d’X davant del que sembla una campanya coordinada. Una inacció que s’acosta al col·laboracionisme”, detallava Borràs aquest dimecres. La directora d’Ara Balears, Cristina Ros, també s’ha pronunciat sobre l’afer: “Sorprèn i indigna que, sense cap motiu ni justificació, esborrin la possibilitat d’un mitjà de comunicació d’informar els seus seguidors de la manera rigorosa i respectuosa com ho hem fet sempre. Tampoc et donen cap camí per solucionar-ho, cosa que és d’una gran indefensió”.

Aquesta passivitat d'X es pot veure com una manera d’aplanar el camí cap a un dels (múltiples) camins que Musk ha suggerit per salvar una xarxa social que viu una caiguda lliure de la publicitat, la seva principal forma de finançament. En algun dels seus missatges –a vegades contradictoris o canviants– ha expressat que l’única manera de lluitar contra els bots és introduir una quota de pagament per poder ser a aquesta xarxa. 

stats