11/12/2019

Una cervesa amb Mariano Rajoy

2 min

Dimarts, l’expresident Mariano Rajoy va anar a divertir-se a El hormiguero d'Antena 3. Ha de promocionar el seu nou llibre sobre els anys que va passar a la Moncloa i ja se sap que els massatges de Pablo Motos són, ara com ara, els més plaents, especialment per als polítics de dretes. El presentador el va rebre no només amb una encaixada de mans, com és habitual, sinó amb una càlida abraçada que reserva per als que li cauen millor. Un gest que es fa estrany de veure perquè, en general, ni que sigui per dissimular, presentadors i periodistes procuren no abraçar-se públicament amb els polítics per mantenir les formes. Motos va decidir tutejar Rajoy i establir-hi un vincle de proximitat. El públic del plató semblava seleccionat amb cura. La claca i les ovacions van anar apareixent en els moments en què Rajoy feia gala del seu govern, dels seus èxits salvant Espanya de la crisi econòmica i, fins i tot, de l'aplicació del 155. Una audiència en directe lliurada en cos i ànima a la glòria de Mariano Rajoy.

Motos li va preguntar pel famós dinar del dia de la moció de censura en què Rajoy va desaparèixer del Congrés i l’expresident va donar a entendre que va beure molt: “Francamente, no me acuerdo. Solo sé que me lo pasé muy bien”. Motos també va passar de puntetes pels casos de corrupció del PP. Va referir-se a la corrupció en genèric, com si fos un problema global d’Espanya i no específic del seu partit. Rajoy es va espolsar responsabilitats al·legant que ni ell ni cap membre del seu govern van ser jutjats ni condemnats. I Motos no va fer cap repregunta. La sorpresa va arribar a l’hora de preguntar-li pel referèndum a Catalunya: “¿En qué se falló el 1 de Octubre?” Motos no es referia a les estomacades als ciutadans, sinó al fet que finalment hi hagués hagut urnes i col·legis electorals oberts. També li va demanar explicacions per la fugida d’Espanya de Puigdemont: “¿Dónde está el CNI cuando se le necesita?” Al final del programa Motos va voler obsequiar Mariano Rajoy convidant-lo a un bar de prop del plató. Van sortir al carrer i després de caminar una mica van entrar en un local on hi havia el partit de Champions del Barça posat. A Rajoy se li'n van anar els ulls a la pantalla i al resultat. Es van asseure en una tauleta i es van fer portar una cervesa sense alcohol perquè estaven davant de les càmeres. Motos va deixar clar que, quan s'acabés el programa, se'n farien portar una amb alcohol. És a dir, que continuarien prenent-se la copa en la intimitat del bar. Quan van brindar polític i presentador, es va sentir la claca de fons del públic del plató entusiasmada amb aquest instant.

El que fa més pena d'aquestes entrevistes a polítics no és veure-li el llautó a Motos exhibint de quin costat carrega. És observar el seu servilisme amb els governants i el cofoisme per asseure's i tutejar-se amb el poder. Representa, a la perfecció, la figura del bufó del segle XXI.

stats