La jutge absol 'els nou de Lledoners'

Conclou que no hi havia proves contra ells

2 min
Part dels nou de Lledoners durant la concentració de suport a les portes dels Jutjats de Manresa

Barcelona"Aquesta jutge no pot arribar de cap manera a atribuir als acusats el delicte de lesions, ja que els agents han contestat unànimement que desconeixien qui els havia ocasionat les lesions que presentaven". Pel que fa al delicte d'atemptat: "¿Com pot asseverar-se que unes persones identificades una hora i mitja abans, entre un grup d'unes vint, amb una intervenció d'aproximadament 10 minuts, de nit i en una zona escassament il·luminada com han recalcat els agents, són les mateixes que es troben entre un grup de 250 persones sense cap mena de dubte?" I encara més dubtes pel que fa al fet que els anomenats nou de Lledoners fossin els que muntessin les barricades per dificultar la sortida de la comitiva policial que traslladava els presos polítics a Madrid l'1 de febrer del 2019. Per tot plegat, la jutge els absol tots nou argumentant "la inexistència de proves" contra ells, malgrat que diversos agents dels Mossos insistien en assenyalar-los.

El jutjat de Manresa posa així fi a tres anys de causa judicial contra els nou de Lledoners, tot i que el procediment podria ara ser recorregut en segona instància. Tant la Generalitat com la Fiscalia havien retirat les acusacions contra sis d'ells, però les mantenien encara contra els altres tres, pel simple fet que els Mossos els havien identificat una hora i mitja abans d'haver estat agredits per una "falta de respecte". La jutge no dubta que "en el seu fur intern" els agents creguessin que aquestes persones estaven en el grup de "200 o 250" que els va agredir, però els recorda que han de tenir proves que donin suport a aquesta creença.

Aquest cas havia generat molta polèmica per l'absència de proves contra els acusats, fet que no ha impedit que el Govern hagi mantingut les acusacions contra tres d'ells fins al final, malgrat que les va acabar rebaixant a l'últim minut del judici. De fet, tal com va avançar l'ARA, el Govern ha decidit modificar l'estratègia en aquest tipus de casos i, a partir d'ara, només es personarà quan hi hagi lesions als agents, però també quan es pugui identificar els presumptes agressors.

Alerta Solidària reclama l'expulsió dels Mossos

El col·lectiu Alerta Solidària ha celebrat ràpidament la notícia a través de Twitter i no ha trigat gaire més a reclamar responsabilitats a la conselleria d'Interior. De fet, exigeixen l'expulsió dels agents "que van muntar amb fal·làcies" aquesta causa.

La Fiscalia demanava entre tres i set anys de presó per als processats i la Generalitat sol·licitava contra tres d'ells quinze mesos de presó per atemptat contra l'autoritat i lesions, tot i que finalment va acabar rebaixant la petició de penes. Segons l'atestat dels Mossos, unes 200 persones van trencar aquell dia el cordó policial i van acabar agredint-los. Un dels agents va patir una lesió als genitals, un altre a la mà i un tercer a la mà i a les cervicals.

stats