Crònica

El poder judicial ovaciona Marchena, l'home que va tenir "l'Estat a les seves mans"

El president del CGPJ tanca files amb el paper del magistrat en el judici del Procés

3 min
El president del CGPJ, Vicente Guilarte, i el president de la sala segona del Suprem, Manuel Marchena, en un esmorzar informatiu a Madrid

MadridDiu Manuel Marchena que viu un "temps de silenci" que s'ha vist obligat a trencar per presentar aquest matí el president interí del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Vicente Guilarte, en un esmorzar informatiu a Madrid. Només un hipotètic anunci de dimissió del ja tercer president de l'òrgan de govern dels jutges en aquest mandat podia eclipsar el protagonisme del president del tribunal del Procés, que ha sigut ovacionat per la gran majoria de l'auditori quan Guilarte ha demanat "posar en valor el seu servei públic inestimable" amb aquell judici. El fiscal general de l'Estat, present a la sala, no ha mostrat efusivitat en aquest moment, ni tampoc alguns vocals del CGPJ del sector progressista.

"L'Estat es va posar a les seves mans i va respondre amb una fidelitat i transparència que a vegades s'obliden. Sembla que últimament algú ha volgut canviar el relat", ha subratllat Guilarte. El president del CGPJ s'ha mostrat "enormement crític" amb les acusacions de lawfare i el discurs en què "els dolents són els bons i els bons són els dolents". Així és com creu que es va justificar d'entrada l'amnistia, el contingut i conseqüències de la qual no ha volgut valorar, però ara ja ha vist que en realitat la norma no persegueix qüestionar tota l'actuació judicial contra el Procés, ha dit, sinó que "és un instrument per obtenir la majoria parlamentària". Com a mínim, per al PSOE.

"Qui va actuar correctament són els jutges. No se'ls pot convertir en els dolents del sistema", ha insistit Guilarte. En tot moment s'ha referit al passat, però tot fa pensar que aquest tancament de files es tornaria a produir si Marchena i la sala segona del Suprem opten per assumir la causa del Tsunami Democràtic contra Carles Puigdemont. De moment, ja hi ha una majoria de fiscals de l'alt tribunal que defensen aquesta tesi, encara que Suïssa posi traves a la investigació perquè no veu terrorisme. En prevenció de decisions futures, Marchena no ha trencat el seu silenci per mullar-se sobre l'amnistia, el Tsunami i el terrorisme, sinó per urgir a una renovació del CGPJ que "no dinamiti el sistema".

El president de la sala segona del Suprem ha volgut deixar clar que els únics responsables del bloqueig del Poder Judicial "són els que s'han de posar d'acord" –els partits, és a dir PP i PSOE– i no els vocals que es mantenen en el càrrec malgrat els cinc anys de mandat esgotat. A la taula presidencial l'escoltava el vicesecretari institucional del PP, Esteban González Pons, interlocutor en aquesta matèria del ministre de la Presidència i Justícia, Félix Bolaños, absent en l'acte perquè es trobava a la sessió de control del Congrés, preguntant al PP: "El poder judicial és seu?". Sí que ha assistit a l'esmorzar el magistrat del Tribunal Constitucional Juan Carlos Campo, que ha estat presentat com a "exministre de Justícia".

Un "mosaic territorial"

El missatge que Marchena ha volgut llançar als partits és per advertir-los que no reformin la llei per rebaixar les majories per escollir els vocals del CGPJ. Això representaria "fragmentar el poder judicial i fer un mosaic territorial del CGPJ" que, creu, seria un "salt al buit". La Moncloa ha descartat aquesta via i confia en la negociació amb el PP, tot i que l'última reunió amb la mediació del comissari europeu Didier Reynders no va portar grans avenços. "Confio menys en l'estranger", ha apuntat Guilarte sobre el paper de Brussel·les en aquestes converses.

El president interí del CGPJ coincideix que el model actual d'elecció de la cúpula judicial necessita un canvi. Fa uns mesos va posar sobre la taula una fórmula perquè es constitueixi una mena de tribunal especial que analitzi els mèrits dels candidats a places del Suprem i que els territoris escullin els presidents de tribunals superiors i audiències provincials. És una manera d'evitar que aquests nomenaments estiguin subjectes a la "bipolarització política" del CGPJ. De cara a la renovació, espera que de les negociacions entre PSOE i PP no en surtin "deu militants i deu militants, o deu activistes i deu activistes [d'una banda i l'altra] que comencin a intercanviar-se cromos". 

Teòricament del sector conservador, Guilarte ha admès que alguna vegada ha volgut "sortir del carril" i que rep crítiques d'un costat i de l'altre. "Desitjo tornar aviat a casa", ha admès, però en absència d'un anunci de dimissió, la principal ovació a les paraules del president del CGPJ ha sigut quan ha lloat la figura de Marchena.

stats