Misc 21/05/2019

El Cercle d'Economia ungeix Javier Faus com a nou president

Tot i que s'han convocat eleccions a l'estiu, el Cercle mai ha celebrat una votació

i
àlex Font Manté
2 min
Javier Faus, en un acte del Cercle d'Economia.

BarcelonaFa molt de temps que el Cercle d'Economia té decidit qui serà el seu nou president. Javier Faus, fundador del fons Meridia i exvicepresident del Barça, és l'elegit per intentar rejovenir la institució, actualment presidida per Juan José Brugera, conseller delegat de la immobiliària Colonial.

L'elecció de Faus com a successor s'ha fet oficial avui. Brugera ha plantejat a la junta directiva del Cercle el nom de Javier Faus com a nou president. Això significa que, tret de sorpresa majúscula, ell serà el nou líder de la influent institució que agrupa empresaris i acadèmics.

Formalment, la junta directiva ha acordat convocar eleccions per al 24 de juliol, però en realitat el Cercle no ha celebrat mai eleccions. Els presidents normalment s'escullen per cooptació, és a dir, que la mateixa directiva acaba triant un dels seus membres com a nou líder.

Els requisits per poder presentar-se a les eleccions de la Cambra, però, no són molt exigents. Només cal haver sigut soci durant un mínim de dos anys i presentar les firmes de 50 socis que donin suport a la candidatura. De tota manera, això encara no ha passat mai.

Aquest relleu serà un altre canvi en una gran institució empresarial catalana. En els últims mesos ha canviat el president de Foment del Treball (Josep Sánchez Llibre va reemplaçar Joaquim Gay de Montellà), el de Fira de Barcelona (ara és Pau Relat) i, en el canvi més recent i sorprenent de tots, el de la Cambra de Comerç, en unes eleccions que va guanyar la candidatura Eines de País, liderada per l'ANC.

Normalment, els presidents surten d'entre els vicepresidents que hi ha en el moment de fer la tria. Aquest cop, però, serà lleugerament diferent, ja que Faus no és vicepresident del Cercle. Qui sí que és vicepresident és Marc Puig (president de Puig i etern desitjat com a president de la institució, però que mai ho ha volgut ser), Teresa Garcia-Milà (acadèmica i consellera del Sabadell, a la qual alguns haurien preferit abans que a Faus), Jordi Gual (president de CaixaBank) i el notari Juan José López Burniol.

Javier Faus, especialment conegut per al gran públic quan va ser vicepresident econòmic del Barça, ha tingut segurament el fons immobiliari més actiu a Barcelona. La seva empresa, Meridia, últimament ha fet grans operacions, com la venda de la seu de Nestlé, i també té participacions a empreses com l'aerolínia Volotea.

Els últims presidents del Cercle han sigut, de més recent a més antic, Juan José Brugera (Colonial), Antón Costas (acadèmic: en va ser el primer president no empresari), Josep Piqué (exministre i amb una llarga llista de càrrecs empresarials), Salvador Alemany (Saba i ex Abertis), José Manuel Lara (Planeta), Antoni Brufau (Repsol i ex Gas Natural) i Salvador Gabarró (Gas Natural).

stats