Misc 16/07/2015

El Japó canvia la Constitució per permetre accions militars a l'exterior

Més de la meitat dels japonesos estan en contra de la reforma que diu adéu al pacifisme governamental

Agències
2 min

TòquioEl Parlament japonès ha aprovat aquest matí un controvertit paquet de reformes legals per enfortir i permetre a l'exèrcit actuar fora del país, el que invalida la clàusula pacifista de la Constitució aprovada després de la Segona Guerra Mundial.

El primer ministre, Shinzo Abe, ha defensat la modificació per la cerca de més seguretat per fer front els nous reptes en què es troba el país, com l'ascens del pressupost en defensa de la Xina i l'augment de la tensió al mar de la Xina. En canvi, els opositors diuen que les revisions podrien enredar al Japó en conflictes liderades pels Estats Units a tot el món i violen l'article novè de la Constitució nipona,elaborada per Estats Units després de la derrota del 1945.

Concentració davant del Parlament en contra de la modificació de l'article novè de la Constitució. ISSEI KATO / REUTERS

Les enquestes mostren que més de la meitat dels japonesos s'oposen a la reforma i que l'oposició ha anat creixent en els últims mesos. Avui, mentre els diputats debatien la reforma, centenars de ciutadans s'han concentrat davant del Parlament amb pancartes on es podia llegir 'Abe no ets benvingut', 'No a la guerra, no als assassinats".

L'aprovació d'aquest paquet legislatiu ha estat una de les principals ambicions del govern que dirigeix Abe (reelegit per majoria el passat desembre) i respon a la polèmica reinterpretació de la Carta Magna que va aprovar el seu gabinet l'any passat. Fins llavors l'article nou de la Carta Magna impedia al país recórrer a l'ús de la força per resoldre conflictes internacionals, i per això, no permetia a les tropes japoneses assistir a contingents estrangers ni participar en operacions fora del país.

stats