Misc 13/10/2019

Les hipoteques, ¿a tipus fix o variable?

La desacceleració fa que els tipus segueixin en mínims i els hipotecats afrontin un dilema cruel

i
àlex Font Manté
2 min
Una promoció de pisos en construcció a Cornellà de Llobregat.

BarcelonaConfesso que és un tema que em té captivat. És una disjuntiva decisiva per a les persones que han de formalitzar una hipoteca. Històricament, a Catalunya i Espanya no hi havia debat: les hipoteques es feien a tipus variable (la majoria d'elles oscil·len segons el que digui l'Euríbor). Les de tipus fix eren residuals. Ara, en canvi, les hipoteques que concedeixen els bancs catalans són majoritàriament a tipus fix: l’any passat, sis de cada deu hipoteques de CaixaBank i el Sabadell van ser d'aquest estil. Últimament els bancs s’han llançat agressivament cap a aquesta mena de producte. Amb l’Euríbor en negatiu, el tipus fix garanteix als bancs una entrada d'ingressos més alta en aquests anys tan complicats per al sector.

Quan els bancs s’hi van llançar, asseguraven que el tipus fix que oferien eren una ganga perquè, tard o d’hora, l’Euríbor pujaria i aleshores els tipus (tant els fixos com els variables) quedarien per sobre del llindar que pagava el client. Quan els bancs prometien això era l’any 2015 o 2016. Però va arribar el 2017 i els tipus segueixen en mínims històrics, i l'Euríbor també. I el 2018 i el 2019, igual. L'economia europea segueix molt feble i ara el mateix BCE ja insinua que no es pot comptar amb una pujada dels tipus d’interès en tot el 2020 i qui sap què passarà en el futur. Tots aquells que tinguin una hipoteca a tipus fix estan tranquils perquè no tindran cap ensurt: sempre pagaran la mateixa quota per la seva hipoteca. Però a mesura que vagin passant els anys, ¿segur que els haurà sortit a compte? A l’altra banda, els que tenen una hipoteca a tipus variable han estat gaudint en els últims anys d’unes condicions excepcionalment barates, i per a sorpresa de tothom aquesta situació s'està allargant i és difícil preveure quan començarà a canviar.

Arribats a aquest punt, qui hagi de firmar una hipoteca aviat què ha de fer? En això no hi ha una resposta única. Dependrà del perfil de cadascú: hi ha persones a qui els agrada córrer algun risc si la possible recompensa és quantiosa. En canvi, n'hi ha d’altres que el que volen és viure tranquils i, encara que acabin pagant més diners del compte al banc, volen saber que les quotes mensuals de la hipoteca no els donaran sorpreses. També hi ha gent que considera que el seu nivell d’ingressos no variarà gaire en els pròxims anys (en aquests casos, potser és millor firmar la hipoteca a tipus fix) o també hi ha qui calcula que en el pròxim lustre o dècada potser pot tenir una millora de sou o algun ingrés extra, com una herència (aleshores, potser millor una hipoteca de tipus variable). Jo ho confesso: si m'hagués d’hipotecar no sabria què fer. I vosaltres, què faríeu?

Contingut publicat originalment al butlletí setmanal de la secció d'Economia. Inscriu-t'hi aquí.

stats