Misc 20/04/2014

El capità del ferri enfonsat a Corea del Sud va trigar 40 minuts a ordenar l'evacuació

Aquest diumenge s'ha conegut la transcripció de la conversa del capità de la nau amb la torre de control

Efe
2 min
Els submarinistes que participen en el rescat, en una imatge d'arxiu

SeülEl capità del vaixell sud-coreà 'Sewol' va trigar 40 minuts a donar l'ordre d'evacuació. La demora va poder impedir salvar moltes vides, segons revela la transcripció del diàleg amb la torre de control que s'ha conegut aquest diumenge.

Lee Joon-seok, de 69 anys, va demanar ajuda per ràdio als serveis d'emergència a les 08.55 (hora local) de dimecres (23.55 GMT de dimarts) en detectar que la nau s'estava inclinant cap a un costat mentre navegava per aigües al sud-oest del país, segons la transcripció divulgada per les autoritats sud-coreanes.

Durant els següents 40 minuts va contactar fins a 11 vegades amb la torre de control, però no va ser fins passades les 09.30 (00.30 GMT), ja amb el vaixell bolcat més de 45 graus, quan va ordenar als passatgers que sortissin a l'exterior per salvar-se.

Abans, el capità va sol·licitar als passatgers que es quedessin als seus seients, una decisió que els experts creuen que podria ser el principal motiu pel qual la majoria dels 476 passatgers del 'Sewol' quedessin fatalment atrapats a l'interior.

Aquest dissabte la màxima autoritat del vaixell va reconèixer haver demorat l'evacuació per protegir els passatgers davant les condicions adverses del mar i la impossibilitat de desplegar embarcacions de rescat.

El capità va donar aquesta explicació després de ser arrestat per la policia al costat de dos membres de la tripulació per presumptament haver abandonat el vaixell abans que els passatgers, i descuidar doncs la seguretat d'aquests passatgers.

Un gir brusc que va desplaçar la càrrega

Es creu que el transbordador va fer un gir brusc en lloc de canviar de direcció de forma gradual, cosa que va poder desplaçar els 180 vehicles i 1.157 tones de càrrega a un costat i finalment bolcar. En canvi, perd pes la teoria que va ser la col·lisió amb una roca el que va provocar l'enfonsament.

En tot cas, el capità no era al timó quan hi va haver el contratemps, ja que havia anat a la seva habitació "per motius personals", segons ha explicat a les autoritats.

La millora de les condicions del temps ha permès avui als bussos per primera vegada des de dimecres buscar els desapareguts en l'interior de la nau. Han estat rescatats 19 cossos més i s'espera que la xifra augmentarà en les pròximes hores.

Segons les últimes dades oficials hi ha 246 desapareguts, segurament atrapats dins del 'Sewol' i amb poques probabilitats de seguir amb vida, 56 morts confirmats i 174 persones que han pogut ser rescatades.

Dels 476 passatgers del 'Sewol', 325 eren alumnes de 16 i 17 anys d'un institut de batxillerat d'Ansan, a la perifèria de Seül. El sotsdirector es va suïcidar divendres, dos dies després de ser rescatat. D'altra banda, avui s'ha confirmat la mort d'un operari dels serveis de salvament que havia entrat en coma a la vigília després de rebre un fort cop al cap durant les tasques de rescat.

stats