Treballadors autònoms
Misc 17/01/2022

Escrivá, obert a “ajustar” la proposta de cotitzacions dels autònoms

Les organitzacions es mantenen en el no a la proposta inicial del govern espanyol

2 min
José Luis Escrivá, durant l'entrevista.

MADRIDLa negociació per abordar la reforma del règim de cotització dels treballadors autònoms continuarà la setmana que ve. Després de gairebé tres hores de reunió, la trobada d'aquest dilluns ha servit per reafirmar que a les principals organitzacions de treballadors autònoms (ATA, UATAE i UPTA) no els convenç la proposta que el ministre d’Inclusió i la Seguretat Social, José Luis Escrivá, va posar sobre la taula la setmana passada i que establia fins a tretze trams o quotes d’autònoms diferents. Per això, malgrat que Escrivá ha titllat el seu plantejament de “molt just i beneficiós”, també ha obert la porta a “ajustar” la seva proposta. “Nosaltres estem oberts [a negociar]”, ha reiterat Escrivá aquest dilluns.

De fet, l’executiu “valorarà” els pròxims dies les diferents propostes que els col·lectius han posat sobre la taula. De les tres organitzacions, la que ha plantejat una proposta més detallada ha sigut UPTA. Si bé a l’organització no li desagrada la proposta d’Escrivá, planteja deu trams diferents d’autònoms i no tretze; que les quotes fixes siguin de 135 euros al mes com a mínim per als autònoms que obtenen rendiments nets de menys de 5.400 euros l’any, i un règim especial per als treballadors autònoms que duin a terme una activitat artística o cultural. En aquest cas, si el rendiment net és inferior a 3.600 euros l’any, cotitzarien per una quota fixa de 90 euros, mentre que entre 3.600 euros i 5.400 euros l’any la quota seria de 135 euros.

Pel que fa a l’organització ATA, membre de la CEOE des de l’any 2018 i una de les més contràries a la proposta d’Escrivá, el seu president, Lorenzo Amor, ha insistit després de la reunió que no s’havien resolt “els problemes tècnics”, com ara la situació dels treballadors autònoms que són col·laboradors. “Indubtablement, seguim dient que això que ens han proposat des del ministeri no és assumible”, ha dit Lorenzo. Amb tot, la normativa (una exigència inclosa al Pla de Recuperació per poder rebre els fons europeus) no entraria en vigor fins al 2023, expliquen des del ministeri de la Seguretat Social.

Des de la cartera que dirigeix Escrivá mantenen que uns dos milions d'autònoms (dos terços del total) es beneficiaren de la seva proposta i que l'any 2031, quan acabaria la transició cap al nou règim, pagarien una quota igual o més baixa que la que paguen amb el sistema actual.

stats