Misc 07/07/2020

El TC dona oxigen al govern espanyol: els pagaments anticipats de societats seguiran com fins ara

El tribunal tomba el reial decret del 2016 per una qüestió de procediment, però no entra en el fons

i
àlex Font Manté
2 min
La ministra portaveu, María Jesús Montero, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres aquest divendres.

BarcelonaUna de freda i una de calenta. El Tribunal Constitucional ha declarat il·legal el reial decret que permetia el truc comptable amb el qual el govern espanyol va elevar artificialment la recaptació de l'impost de societats des del 2016, però això no significa que la norma deixi d'estar en vigor.

El TC finalment ha publicat la sentència, de la qual la setmana passada va fer un avançament: el reial decret que Cristóbal Montoro va impulsar a finals del 2016, amb el qual va forçar moltes empreses a elevar els pagaments anticipats de l'impost de societats, és inconstitucional. Però ho és només per una qüestió de forma. Una norma com aquesta, sosté el TC, no s'hauria d'haver aprovat a través d'un reial decret.

Amb aquests canvis normatius, Montoro va aconseguir elevar un 9% la recaptació de l'impost de societats. En realitat, eren uns diners que les empreses haurien pagat durant l'exercici posterior i que, simplement, ara pagaven anticipadament. Això va inflar artificialment les xifres de recaptació de l'impost de societats. I, com que es va mantenir en el temps, ha continuat passant en els anys posteriors.

L'anul·lació de la norma suposava una amenaça per al govern espanyol actual, que en ple covid-19 es podria trobar sense l'augment de recaptació anual generat pel truc comptable de Montoro, que estava entre els 3.000 i els 8.000 milions anuals.

Al govern l'ha salvat que el TC no entra a valorar si aquesta manera d'elevar la recaptació era irregular. I com que el govern espanyol, dos anys després, va aprofitar els pressupostos del 2018 per aprovar aquest canvi normatiu per la via legislativa normal, els pagaments anticipats de l'impost de societats seguiran estant en vigor com ho estaven fins ara, independentment de la sentència del TC.

stats