Canvi climàtic
Misc 10/08/2023

La calor bat rècords al País Valencià i frega els 47 graus en alguns punts

A la ciutat de València s'ha registrat la temperatura més alta des d’almenys l'any 1869 amb 44,7 ºC

2 min
Un home i un nen circulant en bicicleta a València al costat d'un termòmetre que marca la temperatura de 44 graus.

ValènciaL'aeroport de València ha batut aquest dijous el rècord de temperatura més alta de la seva història amb 46,8 ºC en la que ha sigut una jornada de calor històrica al País Valencià. La dada és oficial i l'ha difosa l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). L'anterior màxim era de 43,4 ºC i es va produir el 6 de juliol del 1986 en un observatori inaugurat l'any 1966.

Els 46,8 ºC de l'aeroport de València, situat a la localitat veïna de Manises, s'han quedat a les portes del rècord absolut del País Valencià, que es va registrar a Oriola l'any 1994, quan es van assolir els 47 ºC. També s'han quedat ben prop de la màxima assolida a Espanya, que es va registrar al municipi cordovès de La Rambla l'any 2021 amb 47,6 ºC. On aquest dijous sí que s'ha batut el rècord ha sigut a la ciutat de València, on s'han assolit els 44,7 ºC. És la temperatura més alta des d’almenys l'any 1869, i supera els 43 ºC del 26 de juliol del 1881 i del 27 d’agost del 2010.

La d'aquest dimecres i dijous es tracta de la tercera gran calorada que afecta el País Valencià aquest estiu. A diferència de les dues primeres, la nova massa d'aire càlid ha estat acompanyada del vent de ponent –càlid i sec a l'estiu–, circumstància que ha provocat el gran augment de les temperatures. De fet, 356 estacions meteorològiques de la xarxa d'Avamet han superat els 40 ºC i moltes han registrat la seva màxima absoluta en un recompte que es farà oficial durant els pròxims dies. Amb tot, el fet que la massa d'aire càlida i el vent de ponent no hagin afectat especialment les comarques del sud, que són les més caloroses del País Valencià, ha impedit que s'hagin batut encara més rècords.

Un element que demostraria el caràcter històric d'aquest dijous és l’alt interès demostrat per la ciutadania, que ha col·lapsat la web de l’Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet), amb “milers de persones que han volgut informar-se d’aquesta ponentada històrica”, segons han explicat des d'aquesta organització.

Llistat de temperatures rècord registrades al País Valencià fins aquest dijous 10 d'agost del 2023.

A conseqüència de les altes temperatures, la Generalitat Valenciana ha decretat el nivell màxim de preemergència davant del risc d'incendis forestals. L'alerta estarà en vigor des d'aquest dijous i fins al dimarts 15 d’agost. La declaració obliga a suspendre totes les obres i treballs en terrenys forestals, així com qualsevol circulació esportiva. També estableix la prohibició d’encendre qualsevol tipus de foc. Tampoc està permesa la circulació per pistes i camins forestals als parcs naturals, ja sigui amb vehicle de motor, en bicicleta o a peu.

Diversos ciutadans a la plaça de l'Ajuntament de València, on un termòmetre ja marcava 40 graus al migdia.
stats