Negociacions per a la investidura a l'Estat

Feijóo compara l'acord PSOE-Junts amb el 23-F o el terrorisme d'ETA: "La democràcia espanyola torna a patir un atac"

Ayuso alerta de l'inici d'una "dictadura" i Abascal crida a la "resistència civil permanent per aturar el cop d'Estat"

4 min
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, durant la declaració institucional contra el pacte PSOE-Junts

MadridFeia setmanes que la dreta, la ultradreta i també veus crítiques dins del PSOE alertaven contra el possible pacte dels socialistes amb Junts i carregaven preventivament contra l'amnistia. Finalment, l'escenari més temut pels contraris a l'acord de Pedro Sánchez amb l'independentisme s'ha concretat aquest dijous després de dies de negociació agònica a Brussel·les. Hi haurà investidura del líder socialista i s'aprovarà la mesura de gràcia. Un cop confirmat que el pacte s'havia desencallat, la reacció dels opositors de Sánchez, que continuen elevant el to, no s'ha fet esperar.

"La democràcia espanyola està tornant a patir un atac sense precedents". Amb aquesta afirmació l'ha valorat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que en una declaració institucional sense preguntes a la seu estatal del partit, ha comparat el pacte que desbloqueja la investidura del líder socialista amb altres "amenaces a la democràcia" com el cop d'estat del 23-F, el terrorisme d'ETA o el "cop de 2017" a Catalunya. La diferència, segons Feijóo, és que "el desafiament dels valors de la Constitució és protagonitzat per un candidat a la presidència del govern" i implica "l'entrega completa i sense matisos" del PSOE a l'independentisme. Davant d'això, el líder del PP ha fet una crida a la "reacció" als carrers de forma "serena i sense ira".

El pas de la reacció dels populars l'ha marcat, per segon dia consecutiu després de fer-ho amb la condemna als aldarulls de dimarts a la nit a Ferraz, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. En una entrevista a Antena 3 a primera hora del matí, ha afirmat sobre l'acord: "Ens han colat una dictadura per la porta del darrere". Ja és habitual que Ayuso sigui una de les veus més contundents del partit, però el fet que hagi argumentat que Sánchez s'ha convertit en "dictatorial" perquè "ha decidit que el poble està per sobre dels jutges, que els vots estan per sobre de les lleis", ha fet que el PSOE i també Sumar n'hagin sortit al pas. De fet, la Moncloa no ha trigat a respondre. El director del gabinet de Sánchez, Óscar López, l'ha acusat de "trumpista" i ha advertit que "tot té un límit".

Hores més tard, Ayuso ha pronunciat una declaració institucional des de la seu de la Presidència de la Comunitat de Madrid, on no ha tornat a parlar de dictadura. Ayuso ha denunciat el "xec en blanc" que dona el PSOE als de Carles Puigdemont amb un text que "demana perdó" per haver aturat l'1-O i del qual creu que es desprèn que "hi haurà referèndum d'autodeterminació" —encara que el document deixa clar el rebuig dels socialistes a aquest instrument. El PSOE "ven una nació amb segles d'història", que "no es deixarà doblegar", ha advertit.

Amb aquest pronunciament, Ayuso s'ha avançat al líder del PP que ha convocat la declaració institucional una hora i quart després que la de la presidenta madrilenya. Al matí, la direcció del PP tampoc ha anat tan lluny com Ayuso. En la valoració feta per la número dos del PP, Cuca Gamarra, prèvia a la de Feijóo, ha denunciat que el pacte amb Junts implica que el PSOE "accepta que en democràcia hi cap la violència". "És vergonyós i humiliant", ha afirmat. Gamarra ha repetit un missatge similar en un vídeo difós pel partit coincidint gairebé en hora amb la declaració d'Ayuso.

A banda del PP, també l'expresident socialista Felipe González va sortir ahir a la nit a advertir, de nou, contra l'acord. González va demanar a Sánchez que "l'aturés". "És a temps de dir ja n'hi ha prou, per aquí no hi passo. Perquè això no cap a la Constitució", va afirmar a través d'un vídeo de la fundació que porta el seu nom. L'excap de l'executiu es va mostrar "avergonyit" amb la negociació que ha tancat el partit que va liderar.

Vox crida a la "resistència civil permanent"

En una declaració als mitjans, el líder de Vox, Santiago Abascal, ha fet una crida a la "resistència civil" als carrers, que ha avisat que "serà llarga". I ha demanat manifestacions "pacífiques però fermes" i que poden acabar de dues maneres: "Amb el dictador al banc [els acusats] o amb els que ens oposem a aquest cop a la presó". "Es posa en marxa el cop contra la nació, la democràcia i la llei", ha denunciat Abascal, responsabilitzant-ne directament Sánchez: "L'autòcrata de l'anterior legislatura no es conforma i en aquesta legislatura vol ser directament un dictador".

En paral·lel a les reaccions dels partits, els col·lectius d'ultradreta que es manifesten —amb el suport de Vox, però no del PP— des de divendres davant de les seus socialistes ja han advertit que la mobilització continuarà. El moviment juvenil Revuelta ha convocat, juntament amb altres organitzacions, una concentració aquest dijous al vespre davant la seu de les institucions europees a Madrid per demanar-los que "aturin" l'amnistia. Posteriorment, la protesta continuarà al carrer Ferraz.

A banda, el mateix col·lectiu ja ha convocat protestes aquest divendres a les 20 h en diverses ciutats de l'Estat, entre elles Barcelona. La convocatòria, aquest cop, és a la seu de la Delegació del govern espanyol del carrer Mallorca després que l'última que van convocar al carrer Pallars, a la seu del PSC, punxés. "Ells acorden una investidura il·legítima, nosaltres pressionem als carrers", avisen.

No tot són crítiques

En una línia oposada, altres actors han expressat suport a l'acord. Els sindicats CCOO i UGT han valorat positivament que es desencalli la investidura. També l'ha avalat la patronal catalana Pimec. Més enllà de part dels agents socials, formacions com Sumar l'han celebrat perquè permetrà formar "un govern progressista que ha sortit de les urnes" en contraposició al "bloc reaccionari de les dretes", ha dit la seva portaveu al Congrés, Marta Lois. EH Bildu també ha expressat "satisfacció" per l'acord. D'altra banda, l'excandidat del PDeCAT el 23-J, Roger Muntañola, ha reaccionat amb ironia al gir fet per Junts: "Ben tornat al cove, peix".

stats