Dígits i andròmines
Mèdia 06/06/2022

Les ulleres d’Apple continuen sent virtuals

El fabricant d'iPhone ajorna la seva entrada en els dispositius per als metaversos mentre refina els sistemes operatius i renova el portàtil més popular

5 min
El nou portàtil d'Apple

Fa uns dies es va saber que l’empresa pantalla que Apple havia fet servir en altres ocasions per registrar discretament marques abans de fer-les públiques havia inscrit la denominació realityOS, amb una tipografia semblant a la de la resta de la família de sistemes operatius del fabricant de l'iPhone. A més, la data de venciment de la reserva és aquest dimecres 8, en plena WWDC22, el congrés anual per a creadors d’aplicacions i serveis que l’empresa ha inaugurat aquest dilluns amb un retorn al format presencial. Això i altres referències que s’han anat trobant al codi d’Apple havia portat alguns observadors a pronosticar que aquest dilluns Apple presentaria un visor propi de realitat mixta (virtual/augmentada), del qual circulen nombroses simulacions per la xarxa.

En canvi, tot i reconèixer que l’aparell es troba en fase de desenvolupament –no podria ser d’altra forma: d’alguna manera haurà de retenir Apple els seus fidels clients quan decideixin emprendre el trànsit cap als universos paral·lels que suposadament han d’acabar substituint els smartphones com a mitjà preferent d’interacció amb la tecnologia–, altres analistes asseguraven que el visor encara està molt verd i no es presentaria aquest dilluns. Finalment, aquests escèptics han acabat tenint raó: per veure unes ulleres d’Apple caldrà esperar a presentacions futures.

De fet, és probable que la següent pantalla nova on aparegui l’ecosistema d’Apple sigui la del vostre cotxe. Sempre que sigui d’una de les marques d’automoció que a finals del 2023 adoptaran el redisseny de CarPlay, que abastarà totes les pantalles del cotxe i mostrarà altres funcions més enllà de la navegació i l’entreteniment, com ara la climatització, la instrumentació i els sensors. Sembla que hem vist per primera vegada quin aspecte haurien tingut les pantalles de l’iCar, el mític cotxe elèctric d’Apple, si hagués arribat a néixer.

Sistemes operatius renovats

Al tractar-se d’un congrés per a desenvolupadors i en absència de realityOS, els dos protagonistes de la WWDC22 han sigut les plataformes ja existents: el macOS 13 Ventura per als ordinadors i l’iOS 16 per als iPhones, més les seves variants watchOS 9 per a rellotges i iPadOS 16 per a tauletes iPad.

Les novetats més visibles d’iOS 16 es troben a la pantalla de bloqueig, la primera que veus quan encens el telèfon, que passa a ser personalitzable amb noves tipografies, icones, colors i widgets amb contingut dinàmic. Les notificacions apilables no amaguen del tot la imatge de fons, i els elements es poden vincular al moment del dia, una dependència que també s’aplica a les pàgines web obertes, les múltiples pantalles d’inici i els missatges. Es posen a l’altura d’altres aplis de xat: es poden editar i esborrar els missatges ja enviats.

Ara el moneder Apple Wallet permet compartir amb un missatge les claus virtuals per obrir portes compatibles. Amb la nova versió d’Apple Pay, els iPhones ja poden fer de datàfons per cobrar als comerços.

La funció en família amplia el control sobre els perfils infantils, i a Fotos apareix una fototeca familiar compartida a iCloud, a l’estil de Google Fotos, però amb permisos d’edició per a tothom. L’aplicació Home de domòtica adopta l’estàndard Matter per integrar objectes domèstics d’altres marques.

El nou watchOS 9 inclou videotrucades entre rellotges amb Cisco Webex, afegeix més mètriques d’exercici físic, zones de ritme cardíac i fases del son. Una funció nova molt pràctica són els recordatoris de medicació: permet escanejar la capsa del medicament amb la càmera del telèfon, notifica possibles incompatibilitats i ofereix compartir l’estat de medicació amb un cuidador.

Nous portàtils

Tot i el protagonisme del programari, el tancament de la botiga Apple Store hores abans de començar l’acte inaugural indicava que hi hauria novetats en hardware. Efectivament, Apple ha presentat l'M2, la segona generació del seu processador propi d’altes prestacions i baix consum per a ordinadors, que millora un 18% el rendiment de procés i un 35% el de gràfics del xip M1, i admet fins a 24 gigabytes de memòria.

Els primers Mac que inclouran l’M2 són el MacBook Pro de 13 polzades i l’ultralleuger MacBook Air, el portàtil més venut del món, que abandona la característica forma de falca per adoptar el perfil pla dels MacBook Pro. L’Air prescindeix del ventilador i recupera l’enyorat connector MagSafe d’alimentació, ara amb càrrega ràpida: un 50% en mitja hora.

A diferència de molts portàtils amb Windows, la pantalla dels MacBook continua sense ser tàctil. Apple reserva aquesta funció a les seves tauletes iPad. A la presentació, Apple ha destacat sobretot les opcions de treball en grup de la nova versió 16 del sistema iPadOS, però les noves funcions multitasca, que ara permeten superposar diverses finestres i ajustar-ne la mida, poden fer que cada vegada més compradors dubtin entre un MacBook o un iPad amb un teclat extern com a nou ordinador portàtil.

Al nou macOS 13 Ventura, la funció Stage Manager facilita organitzar i agrupar les finestres obertes a l’escriptori. El navegador web Safari presumeix d’eficiència energètica i compatibilitat amb les tecnologies web més recents. Precisament les dades de StatCounter indicaven fa pocs dies que Safari ja té més de 1.000 milions d’usuaris, i és el segon que assoleix aquesta fita. Encara són menys de la tercera part dels 3.000 milions d’usuaris que té Google Chrome, però cinc vegades més que l’Edge de Microsoft i gairebé sis més que el Firefox de Mozilla. De cara a aquests usuaris, s’afegeix la possibilitat de compartir grups de pestanyes amb altres.

Una última novetat de macOS Ventura especialment benvinguda en aquesta era de les videotrucades és la continuïtat de la webcam. La càmera de l'iPhone es pot fer servir en les aplicacions del Mac, com l’aplicació Camo Studio, però sense la quota de subscripció anual que alguns paguem i afegint-hi per mostrar els objectes que tens a sobre de la taula al mateix temps que la teva cara. Això donarà lloc a un nou tipus d’accessori: els suports per enganxar l’iPhone a la tapa del MacBook.

El que no hem vist

Més enllà de les ulleres, entre els rumors que no s’han confirmat hi ha també la versió d’Apple Music centrada en la música clàssica, fruit de la compra l’any passat del servei Primephonic. Ni rastre tampoc de l’esperada funció que mostra el rellotge, el calendari i altres indicacions en la pantalla dels iPhones mentre estan apagats, com fan els mòbils Android amb la mateixa tecnologia AMOLED que els mòbils Apple de gamma alta. I una altra incògnita és si només les variants Pro del futur iPhone 14 portaran el nou processador A16, mentre que les no Pro, menys cares, es quedaran amb el mateix A15 que ara porten tots els iPhone 13, trencant així la tradició que tots els models emblemàtics portin la mateixa electrònica i només es diferenciïn pel material de la carcassa i la dotació de càmeres i sensors. Haurem d’esperar fins al setembre per saber-ho.

stats