Xarxes Socials

Nova York denuncia les cinc principals xarxes socials per perjudicar la salut mental dels joves

La ciutat considera que TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat i YouTube "alimenten" els problemes mentals dels adolescents

ARA
3 min
Milers d’empreses cedeixen 
a Facebook dades dels usuaris

La ciutat de Nova York vol frenar l'impacte que les xarxes socials tenen en la salut mental dels joves, i per això ha presentat una denúncia contra TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat i YouTube. Diversos estudis avalen l'efecte perjudicial que l'ús de les xarxes té en els joves. Un informe publicat pel Wheatley Institute de la Universitat Brigham Young, per exemple, assegura que els adolescents que es passen moltes hores davant les pantalles són el doble de proclius a patir depressions que els companys que no les utilitzen tan intensivament.

La denúncia s'ha formalitzat davant el Tribunal Suprem de Califòrnia, estat on tenen la seu la majoria de les empreses tecnològiques del país, i ha estat presentada pel mateix alcalde de la ciutat, el demòcrata Eric Adams. Tot i això, l'escrit ha estat treballat de manera conjunta per l'alcaldia, el departament d'Educació i el departament de Salut de Nova York. Segons Adams, la ciutat gasta cada any 100 milions de dòlars en programes de salut mental per a la joventut. "La nostra ciutat es va construir sobre la innovació i la tecnologia, però moltes xarxes socials posen en perill la salut mental dels nens, promouen addiccions i animen a comportaments insans", ha explicat.

"Durant l'última dècada, hem vist com d'addictiu i aclaparador pot ser el món digital, exposant els nostres fills a un flux ininterromput de contingut nociu i alimentant una crisi nacional de salut que afecta el nostre jovent", diu Adams en el comunicat. "Avui estem prenent mesures valentes en nom de milions de novaiorquesos per fer que aquestes empreses es responsabilitzin del seu paper en aquesta crisi, i estem aprofitant el nostre treball per abordar aquest perill per a la salut pública. Aquesta demanda i pla d'acció formen part d'una estratègia de reconeixement més àmplia que donarà forma a la vida dels nostres joves, la nostra ciutat i la nostra societat durant els anys vinents", afirma.

La denúncia arriba després que el 24 de gener la ciutat declarés les xarxes socials com a "amenaces per a la salut mental". Això les equiparava en perillositat amb les drogues i les armes. "No ens podem quedar mirant i deixar que les grans tecnològiques monetitzin la intimitat dels nostres fills", va subratllar llavors l'alcalde, que es va recolzar en un informe del departament de Salut Mental que deia que un 77% dels alumnes de secundària passen tres hores o més al dia davant d'una pantalla en el seu temps lliure.

Algunes de les tècniques que descriu la denúncia que fan servir les xarxes socials per convertir-se en addictives són "l'ús d'algoritmes per mantenir els usuaris connectats" o "animar a una utilització compulsiva". A més, assenyala que les plataformes estan dissenyades amb mecanismes "similars als jocs" i que fan que l'usuari senti la "necessitat d'interactuar" amb l'aplicació. Aquesta és la primera vegada que una gran ciutat denuncia cinc tecnològiques per atemptar sobre la salut mental dels joves. Tot i això, al mes d'octubre, 41 estats van denunciar Meta (propietària de Facebook i Instagram) per les mateixes raons.

La defensa de les tecnològiques

Després de fer-se pública la demanda, les tecnològiques denunciades han sortit en tromba a defensar-se. A través d'un comunicat, TikTok ha assegurat que l'empresa disposa de protocols de protecció dels adolescents, com ara sistemes de control parental i restriccions per edat. Per la seva banda, Google, propietari de YouTube, ha assegurat que les acusacions incloses en el text de la demanda "simplement no són certes". "Oferir als joves una experiència en línia més segura i saludable sempre ha estat fonamental en la nostra feina", ha remarcat Google. "En col·laboració amb experts en joves, salut mental i criança, hem creat serveis i polítiques per oferir als joves experiències adequades a l'edat i també uns controls parentals sòlids".

La denúncia de Nova York arriba pocs dies després que Mark Zuckerberg es veiés forçat a demanar perdó als pares de víctimes d'assetjament a través de xarxes durant una compareixença al Senat dels Estats Units.

stats