Sèries
Mèdia 10/08/2022

Apple TV+ torna al 'Katrina' per mostrar un dilema entre homicidi i pietat

'Después del huracán' narra la història de la polèmica doctora Anna Pou, acusada d'haver aplicat l'eutanàsia a pacients que considerava ja sense esperança

3 min
Vera Farmiga, al centre, interpreta la controvertida doctora Anna Pou

BarcelonaAmb ràfegues de vent que van arribar als 280 quilòmetres per hora, l’huracà Katrina va deixar l’última setmana d’agost del 2005 una tenebrosa estela de 1.836 morts i 125.000 milions de dòlars en danys. Una vintena d’aquestes defuncions són al centre de la minisèrie Después del huracán (Five days at memorial, en anglès), que Apple TV+ estrena aquest divendres. Es tracta de l’adaptació del llibre homònim de la periodista Sheri Fink, redactat a partir d’un article periodístic d’ella mateixa que li va valer un premi Pulitzer i on narrava l’agònic rescat de milers de persones que van acabar atrapades en un hospital negat d’aigua durant cinc dies, sense electricitat, amb magres provisions i una temperatura de 43 graus.

Enmig d’aquella calamitat, l’actuació de la doctora Anna Pou va desembocar en una investigació criminal: l’acusaven d’haver administrat dosis mortals de morfina a diversos pacients en considerar que no tenien cap possibilitat de sobreviure a la situació i que, per tant, l’eutanàsia era l’opció més pietosa per a ells. El públic es va arrenglerar majoritàriament amb la metge i les dues infermeres que van ser processades, però el debat sobre la presa de decisions en entorns de crisi massiva i desastres naturals va ser prou viu perquè acabés provocant canvis en la legislació vigent.

Tot aquest material havia de servir de punt de partida per a una pel·lícula del productor Scott Rudin (No és país per a vells, La xarxa social, El show de Truman), però el projecte no va fructificar. Va ser aleshores quan Ryan Murphy va considerar mostrar tota aquella història a la tercera temporada d’American crime story, la sèrie antològica que anteriorment ha posat el punt de mira en el judici contra O.J. Simpson i l’assassinat de Gianni Versace. Finalment, la productora es va decantar per analitzar l’escàndol de Bill Clinton amb la becària Monica Lewinsky i el projecte sobre el Katrina va acabar sobre la taula dels executius d’Apple, que han produït aquesta minisèrie de vuit episodis.

Del guionista de ‘Lost’

Después del huracán compta amb un equip artístic multipremiat. La doctora Pou està interpretada per Vera Farmiga (nominada a l’Oscar per Up in the air i guanyadora d’un BFI anglès per El nen amb el pijama de ratlles), acompanyada per Cornelius Smith Jr. (Scandal, premi NAACP a millor intèrpret no blanc per All my children) i la guanyadora de l’Emmy Cherry Jones. El repartiment principal es completa amb Robert Pine (CHiPs), Julie Ann Emery (Better call Saul), Adepero Oduye (Falcon y el Soldado de Invierno), Molly Hager (Happyish), Michael Gaston (The Leftovers) i W. Earl Brown (Deadwood).

Els guionistes que han liderat el projecte són John Ridley, guanyador d’un Oscar per 12 anys d'esclavitud, i Carlton Cuse, amb un Emmy en el seu poder gràcies a la seva feina de co-showrunner de Lost, al costat de Damon Lindelof, una de les sèries fonamentals de principis dels 2000. Posteriorment s’ha involucrat a Bates Motel (precisament amb Vera Farmiga de protagonista), The strain, The returned o Locke & Key, entre d’altres. El duo no només ha adaptat el llibre de Sheri Fink, sinó que entre tots dos dirigeixen cinc dels episodis.

Els precedents de Simon i Lee

La ferida que va deixar el Katrina en l’ànim col·lectiu americà va ser molt profunda. Els desastres naturals tenen un component aleatori, però els enormes danys van evidenciar que s’havia fet poca cosa per preparar-se davant un escenari així. A més, la gestió d’aquella crisi feta pel president George Bush va ser àmpliament criticada. El creador de The wire, David Simon, ho va explicar a la sèrie Treme, que va arribar a l’HBO entre el 2010 i el 2013. Aquell fresc sobre la vida i la cultura d’un dels barris més musicals de Nova Orleans no estalviava crítiques a l’administració Republicana, ja que després de fer-se les fotografies pertinents durant les tasques d’evacuació i rescat va deixar de la mà de Déu una ciutat notable amb problemes severs i comunitats senceres desplaçades. Amb el seu bisturí habitual, Simon mostrava al llarg de quatre temporades tot l’ecosistema que explicava aquell abandonament. La sèrie va guanyar un premi Peabody i va rebre diverses nominacions als Emmy, inclòs millor direcció d’un episodi, pel capítol pilot que va firmar Agnieszka Holland.

També el cineasta Spike Lee va voler deixar el seu comentari sobre tot allò que va deixar al descobert el Katrina, en sengles documentals per a l’HBO titulats When the levees broke i If God is willing and da creek don’t rise. La visió més centrada en l’ecosistema del golf que va quedar afectat pel desastre es podia apreciar en un altre documental, Hurricane on the Bayou, filmat amb tecnologia Imax. Una altra peça de no-ficció rellevant va ser Trouble the water, en aquest cas centrat més en el rostre humà, a partir de la història d’una parella que va sobreviure el pas de l’huracà.

stats